Anya, ki fog megtanítani, hogyan legyek gazdag?

Bejegyzés nyomtatása

A gazdasági válságnak nem sok haszna volt, egy dologra azonban felhívta a figyelmet: javítanunk kell pénzügyi intelligenciánkon. Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, már az általános iskolában oktatni kéne az alapszabályokat, de ez – Európa más országaival ellentétben – hazánkban egyelőre nem képezi a tanterv tanulas-1 részét.

A gyerekeknek fogalmuk sincs, mire megy el a család pénze

A tudatos pénzkezelést nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen gyermekkorunkban tesszük le későbbi gondolkodásunk alapköveit. Manapság azonban a gyerekek maximum a zsebpénzükkel kapcsolatban kapnak egy-két iránymutatást, a pénzügyi kifejezésekről, szabályokról pedig fogalmuk sincs. Különböző felmérések eredményei alapján kiderült, hogy a nyolcadikos diákok többsége egyáltalán nincs tisztában a pénz értékével: egy 28-30 fős osztályban csak két-három tájékozott diák van, a többiek nagyon kevés, vagy akár semmilyen információval sem rendelkeznek a családi költségvetésről. A tanárok szerint a pénzügyekkel a szegényebb családból jött gyermekek foglalkoznak többet, hiszen otthon gyakori téma a spórolás, de a vagyonosabb családok gyermekei szinte azt sem tudják, mire megy el szüleik fizetése.

Több országban már felismerték a pénzügyi oktatás fontosságát

szerveznek a diákoknak, és a családi költségvetés kezelését tanítják, a franciáknál a megtakarítások és a befektetések rejtelmeibe vezetik be a diákokat, Nagy-Britanniában pedig banki alkalmazottak tartanak előadásokat meghívott előadóként az iskolákban. Jövő szeptembertől azonban a tervek szerint a nagyobb bankok hivatalos formában is részt vehetnek az iskolákban folyó pénzügyi oktatásban.

Idén ősztől hazánkban is javulhat a helyzet

Hazánkban több nagy banknak is van saját pénzügyi oktatási programja, az iskolai órák közül azonban ez a fajta oktatás szinte teljesen hiányzik. A döntéshozók, köztük az oktatási államtitkár véleménye szerint akár az öt évvel ezelőtt kitört válságnak is kevesebb áldozata lehetett volna, ha az emberek átgondoltabban, tudatosabban hoznák meg pénzügyi döntéseiket, ezért a gyermekek pénzügyi oktatását kiemelt figyelemmel kell kezelni. A tavaly áprilisban elfogadott nemzeti alaptanterv és az erre felépülő kerettantervek több módon is gondoskodni igyekeznek erről: 2013 szeptemberétől több óra tananyagába is beépülhetnek a gazdasági ismeretek, és akár önálló tantárgyként is oktathatják.

Hogyan oktassanak a tanárok, ha maguk sem kezelik tudatosan a saját pénzüket?

Alkér Orsolya családi és gyermek pénzügyi tanácsadó az oktatók hozzáértésére hívja fel a figyelmet:
“Egy eladósodott nemzetet neveltünk, a válság pedig rámutatott arra, hogy meg kell tanítanunk a gyerekeket bánni a pénzzel. Jelenleg az általános iskolákban nincs pénzügyi oktatás, de ami még rosszabb, a gimnáziumokban, főiskolákon, egyetemeken sincs, a szülők pedig gyakran a legrosszabb példát mutatják a gyermekeiknek. A mi kezdeményezésünkre ugyan reagált néhány iskola, illetve tanár, s ők önszorgalomból elkezdték oktatni a pénzügyi alapelveket az osztályokban, de ez csupán magánkezdeményezés.

Azt nagyon jó ötletnek tartanám, hogy az iskolákban tantervszerűen történne mindez, de ehhez először is a tanárokat kéne kiképezni, akik gyakran még az alapfogalmakkal sincsenek tisztában, és saját pénzügyeiket sem képesek átgondoltan, szakszerűen kezelni. Ahhoz tehát, hogy a megfelelő információkat taníthassuk, először egy megfelelő szakembergárdára lenne szükség, amiben véleményem szerint nem kéne helyet adni a bankok képviselőinek. Ők ugyanis arra képzik ki az embereket, hogy a pénzüket végül náluk helyezzék el. Mi ennek pont az ellenkezőjét oktatjuk, s azon igyekszünk, hogy nyári táborok, társasjátékok, kiadványok, letölthető videók és ingyenes anyagok segítségével minél szélesebb körben eljuttassuk a megfelelő információkat. Égetően nagy szükség lenne ugyanis arra, hogy a pénzügyi alapelvek épp olyan rutinná váljanak gyermekeinknél, mint az, hogy körülnéznek az utcán, mielőtt átmennének a zebrán.”

Neked megfelelő a pénzügyi intelligenciád?

Sokat emlegettük a pénzügyi alapfogalmakat, lássuk, nagy vonalakban mik is ezek – tesztelhetjük is magunkat, vajon nekünk megfelelő-e a pénzügyi intelligenciánk:

1. Megtakarítás és befektetés: milyen lehetőségeink vannak?

2. Hogyan spóroljunk hatékonyan, és miért?

3. Mi a különbség a hitel és a lízing között?

4. Valóban megéri hitelre vásárolni háztartási gépeinket?

5. Mi is pontosan a THM, az EBKM vagy az EHM? Miért fontos, hogy tudjuk?

6. Az adósságkezelés lehetőségei: milyen lehetőségeink vannak, ha bajba kerülünk?

7. Államkötvény, kincstárjegy, részvény: valójában mik is ezek?

8. Tisztában vagyunk a családi adókedvezményekkel, a Start kártya mibenlétével, gyermekünk életkezdéséhez nyújtott állami támogatásokkal?

Ha nem tudjuk mindenre pontosan a választ, gyermekünktől sem várhatjuk el, hogy felelős pénzügyi döntéseket hozzon – míg a tantervnek nem lesz része ez a fajta oktatás, érdemes lehet utánakutatni, ingyenes tananyagokat keresni, és együtt kiképezni az egész családot.

Forrás: http://www.life.hu/anyaskodj/20130412-penzugyi-neveles-az-altalanos-iskolakban-egeto-szukseg-lenne-ra.html

És mi a Te véleményed?

Az e-mail címed rejtve marad..
A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

CommentLuv badge

*