Az új Gazdasági Rendszer sajátosságai

Bejegyzés nyomtatása

A napokban kaptam kézhez Robert Kiyosaki legfrissebb hírlevelét, melyben az egyre gyakrabban emlegetett – és többféle képen megfogalmazott – új gazdasági rendszerről mondja el véleményét. Ebből a hírleveléből szeretnék most én is néhány gondolatot – vagyis Kiyosaki saját MEGHATÁROZÁSAINAK ismertetését – közre adni.

PÉNZ:

Akiknek már sikerült elolvasniuk Robert Kiyosaki legújabb – Gazdagok összeesküvése (Bagolyvár Könyvkiadó) című – könyvét, azok tisztában vannak azzal, hogy a pénz 1971-óta – azt követően, hogy Nixon egykori USA elnök megszüntette az USA dollár aranyfedezetét – már elvesztette a valódi pénz szerepét… Napjainkban a pénz nem mást, mint adósságot jelent. Az új gazdaságban a pénz többé már nem számít pénznek.

Mivel a pénz adósságot jelent, a pénzt megtakarítók – vagyis a takarékoskodók – veszteseknek számítanak. A régi gazdasági rendszerben gondolkodók még ma is változatlanul a pénzük megtakarítására törekednek, miközben a banki kamatok egyre alacsonyabbak és az USA jegybankja (a FED) több ezermilliárd dollárnyi értékben bocsájtja ki a friss bankjegyeket.

„Az új gazdasági rendszerben az adósok a nyertesek és a takarékoskodók a vesztesek.” (Robert Kiyosaki)

ÉLETKOR:

A régi gazdasági rendszerben az életkor előnyt jelentett. Az új gazdasági körülmények között az életkort költségtényezőnek tekintik.  A régi gazdasági értelmezés szerint az életkor a tapasztalattal és bölcsességgel volt egyenlő. Az új gazdasági körülmények között az életkort egyszerűen a divatjamúlt régivel és elavulttal azonosítják.

„Ma, az idősebb munkásoknak elbocsájtásuk esetén, nehéz új munkahelyet találniuk, kivéve ha jártasak a legújabb műszaki megoldások alkalmazásában.” (Robert Kiyosaki)

OKTATÁS:

A régi gazdasági rendszerben az oktatásnak igen fontos szerepe volt. Az elhelyezkedésnél a szakképzettség előnyt jelentett a képzetlen munkaerővel szemben. Az új gyorsan változó műszaki fejlődés világában az egyetemisták és főiskolások ismeretei már elavultnak számítanak, még mielőtt elhagynák az oktatási intézmények falait.

A régi gazdasági körülmények között nem mindenki engedhette meg azt, hogy egyetemen tanulhasson. Az új gazdaságban bevezetett főiskolai/egyetemi tandíjkölcsönök rendszerének köszönhetően – az USA-ban – minden megváltozott.

“Az új gazdasági rendszerben a felsőfokú végzettséggel rendelkezés általánossá vált, elvesztette egyedi jellegét. Csupán azért, mert valakinek egyetemi diplomája van, még nem garantált az, hogy cserébe egy jól fizető állással is fog rendelkezni.” (Robert Kiyosaki)

Az USA-ban készül friss felmérés szerint, a végzős egyetemi hallgatók 85 %-a a szüleihez szándékozik visszaköltözni, mivel annyira rosszak az állásszerzési lehetőségeik. A helyzetet még tovább nehezíti, hogy az alacsony munkabérek miatt a tandíjkölcsönök visszafizetési terhei egyre növekednek.

JÓL FIZETŐ ÁLLÁSOK

A régi gazdasági körülményeket a jól fizető munkahelyek nagy bősége jellemezte.  Az üzemekben még a felsőfokú képzettséggel nem rendelkező fiatalok számára is akadtak jól fizető állások.

Az új gazdasági helyzetben a gyárak jelentős részét külföldre telepítették. Napjainkban a gyárakból már túl sok van. Ha a gyári munkások magasabb béreket követelnek, akkor a gyárakat, melyekben eddig dolgoztak, egyszerűen bezárják és a termelő berendezéseket olyan külföldi országba telepítik át, ahol a munkabérek jóval alacsonyabbak.

„Az információs korszakban az új gazdasági rendszer munkahelyeket szüntet meg. Ahogyan az autó megjelenése ódivatúvá tette a lóháton közlekedést, a műszaki fejlődés következtében számos foglakozás válik elavulttá.” (Robert Kiyosaki)

Az új gazdasági körülmények között, ha valakinek van egy magasan fizetett állása, számíthat rá, hogy a munkakörét műszaki fejlesztők hada veszi célba, és hamarosan egy új és olcsóbb megoldást találnak ki rá, hogy arra lecserélhessék. Az új gazdaságban leginkább azok a vállalkozók kapnak jutalmat, akik a műszaki fejlődést arra használják, hogy minél olcsóbban minél többet termelhessenek.

ADÓK

A régi gazdasági rendszerben a legtöbben egyszerűen befizették az adóikat.

„Az új gazdasági körülmények lehetővé teszik azt, hogy ha a kormány adót emel, az emberek az internet segítségével olyan országokban vállaljanak munkát, ahol az adók alacsonyabbak.” (Robert Kiyosaki)

NYUGDÍJ

A régi gazdasági helyzetben az a vállalat, amelyiknél az ember dolgozott vállalta a nyugdíjunk kifizetését életünk végéig.

Az új gazdasági rendszerben – az USA-ban – a munkás felelősségét képezi a saját nyugdíjának biztosítása.

„Abban az esetben, ha a tőzsde vagy az ingatlan piac összeomlik, a nyugdíjasok milliói fognak arra kényszerülni, hogy újra munkába álljanak.” (Robert Kiyosaki)

KÉT GAZDASÁGI RENDSZER EGYÜTTÉLÉSE

Bármelyik országban jelenleg kétféle gazdasági rendszer van egyidejűleg jelen. Az egyik gazdasági rendszerben a munkások a régi gazdasági szabályok szerint végzik tevékenységüket. Ezek az emberek sérüléseket szenvednek el az új gazdasági rendszer következtében. A másik gazdasági rendszerben azok az emberek találhatók, akik az új gazdasági rendszer szabályainak megfelelően tevékenykednek. Ezek a személyek az új gazdasági körülmények között jól boldogulnak.

„Az érdekesség az, hogy a régi gazdasági rendszer szabályai szerint élők gyakran az új gazdasági szabályok alapján tevékenykedők szomszédságában laknak.

A kérdés csupán az, hogy:

TE melyik gazdasági rendszer alapján végzed a tevékenységedet?” (Robert Kiyosaki)

Kérlek, hogy – az alábbi hozzászólási lehetőséget kihasználva – mondd el a véleményedet a témával kapcsolatban, valamint hívd fel rá a figyelmét a téma iránt érdeklődő Facebook-os vagy Twitter-es ismerőseidnek is! Ők ezért bizonyára hálásak lesznek Neked!

Ha tetszett Neked ez a bejegyzés, HÁLÁS lennék, ha a “Tetszik” gombra kattintásoddal ezt nekünk is jeleznéd.

Javaslom, hogy iratkozz fel az MLM legújabb irányzatát képviselő – Online – MLM iskola másként gondolkodó és tevékenykedő MLM-ezői számára készített HÍRLEVELEMRE, hogy frissen tájékozódhass a legújabb Online MLM tippekről, eszközökről, megoldásokról és stratégiákról!

FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban az esetben, ha szerzőként feltünteti a nevemet! Kajárik Béla

Eddig 20 hozzászólás


 • Aki nem hajlandó tudomásul venni és változni a korral, lemarad és súlyos gondokkal fog küzdeni, ez biztos. Ma Kiyosaki szerint a gyorsaság az egyik legfontosabb új szabály, ezért is hangsúlyozza, hogy kezd mindennél sürgetőbbe válni a személyi mentor kérdése.
  .
  “Gazdag apám gyakran mondta: A szabályok megváltoztak. Ha jól akarsz járni, változz együtt a szabályokkal!” Robert Kiyosaki
  Gerbovics Péter recently posted..Robbanásszerű Elektronikus KereskedelemMy Profile • „Az elkövetkező évtizedben, úgy vélem, mi hallgathatjuk egyre több történetet a jól képzett, keményen dolgozó, sikeres, gazdag emberekről, akik találják magukat az időn kívül pénz nélkül, és rászorulva a kormányra vagy a családi támogatásra az arany éveikben.”R. Kiyosaki cikkéből „Why the Rich Get Richer” • A korral haladás egyre sürgetőbbé vált napjainkban. Az viszont tény, hogy erre igen kevéssé hívták fel az illetékesek a figyelmet. Ezért van az a sok érthetetlenség.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 4 részMy Profile • Kedves Jelena!

  Egy valóban remek és időszerű Kiyosaki idézetre hívtad itt most fel a figyelmünket, amit az alábbiakban egy kicsit pontosítva – de a lényegén nem változtatva – fogok leírni:

  “Az elkövetkező évtizedben úgy gondolom, hogy egyre több történetet fogunk majd hallani olyan jól képzett , keményen dolgozó sikeres és gazdag személyekről, akik az arany éveikben a szabadidejükön felül semmi pénzzel nem rendelkeznek majd és a kormány vagy a családjuk támogatására lesznek rászorulva.” (Robert Kiyosaki)
  Kajárik Béla recently posted..Az új Gazdasági Rendszer sajátosságaiMy Profile • Kedves,Béla!Köszönöm szépén a pontosítást:) • Köszönöm a nagyszerű idézetet,tetszik.Igen Mária kezd egyre sürgetőbbé válni,hogy kialakuljon egy olyan réteg aki segít az embereknek a boldogulásban.Fontos megértsék az emberek mért, szükséges a változás a mai világban .Én azért vagyok itt,hogy ezt a tudást megszerezzem és embertársaim javára fordítsam és felhívjam a figyelmet egy elérhető sokkal boldogabb, szebb másik világra. 😀 • Sajnos én a régi gazdasági rendszer alapján végzem tevékenységemet,viszont az a célom,hogy mihamarabb a másik csoportba tartozzak.Szerinte ez már azért is nagyszerű,mert az ember felismerte mit kell cselekednie,hogy változtasson a saját helyzetén és ki más tegye ,mint saját magam,nem igaz? 😀 • Ezt a könyvet még nem olvastam, de egy másikban, “Miért szeretnénk hogy gazdagodj?” amit Kyiosaki Donald Trump al közösen írt, hasonló meglátásokat találunk. Mindkét ember szenvedéllyel tanulmányozza a történelmet, a gazdaságot,és a múltból induló jelen összefüggéseit, nagyon komolyan kell venni amit tudnak.
  Az emberek nagy része struccként dugja a fejét a homokba még most is. Később meg jöhet a pánikszerű kapkodás, és kétségbeesés.
  Hálásan köszönöm, hogy megosztottad ezeket az értékes gondolatokat velünk, Béla!! 🙂
  Petőházi Mónika recently posted..Az őszinte dicséret erejeMy Profile • Ezeket a könyveket a fiataloknak a sulikban kötelező olvasmánnyá kellene tenni, hogy legalább a most tanuló korosztály tisztán lásson.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 5 részMy Profile • Most eszembe jutott egy régi reklám: “Haladjon a korral, süssön Váncza sütőporral!” 🙂

  Nos, az a helyzet, hogy vagy öngondoskodás van, vagy öngondoskodás.
  Radó Hajnal recently posted..Viszlát régimódi MLM!My Profile • Neked milyen igazad van Hajni. Csak hát nagyon kevesen tudják. A facebookon van egy vita indítóm erről a témáról, és a hozzászóló rögtön az adótörvények szigorításáról beszél.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 5 részMy Profile • Érdekes reakció váltott ki az emberekben az a tény, hogy a pénz, többi nem pénz, ha nem adósság.Mennyire szükséges mái világban pénzügyileg kompetensnek lenni. És miért kell a tudásunkat gyarapítani? Az utóbbira azt válaszolnám: ezért, mert az elménk a legnagyobb is végtelen pénzforrás. • Jelena osztom véleményed,az “elménk a legnagyobb pénzforrás”,mert minden onnan indul el gondolatok útján.A gondolatok pedig meghatározzák cselekedeteinket. 😀 • Igazatok van lányok akiknél még mindig a “lét határozza meg a tudatot”. Nem pedig fordítva a “tudat a létet”, azok valójában elveszett emberek. Szerintem mi is amióta ezt megértettük, és alkalmazzuk, haladunk a nyertesek felé.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 5 részMy Profile • Persze az az érdekes sokan még a régi igazságot sem akarják elfogadni. “Segíts magadon az Isten is megsegít”. Azt mondják ha én segítettem magamon nincs segítségem az Istenre. Nos az ilyen ember hogyan érti meg napjaink igazságát, kihívásait?
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 5 részMy Profile • Ez az új gazdasági rendszer egészen mást kíván, mint pár évvel ezelőtti kívánt meg az emberektől. Erre nem készítettek fel senkit. Aki hamar rájött az magától jött rá. Nekünk pedig itt van az ő tanításaik.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..keresed a bajt vagy kerülöd- Szódabikarbónával a rák ellen!My Profile • Sziasztok!

  Annyi minden összekerül ezen az oldalon, hogy csak remélni tudom, időnként személyesen is találkoztok, leültök, beszélgettek-nevettek-ötletrohamoztok-cselekvési terveket állítotok össze és aztán meg is valósítjátok azokat.
  A Kiyosaki-féle Cashflow 101 játékvezetőjeként volt alkalmam sok emberrel, sok helyszínen játszani. Már 9 éve. És Általuk is sok-sok tapasztalatra szert tenni. Azóta változott a világ, nem is keveset. De ezt Ti is élitek, tapasztaljátok.

  Örülök, hogy vannak még rajtam és néhány ismerősömön kívül “ufók” mostanság, akik hajlandóak másképp is szemlélni a világot és történéseit, és így másképp is tenni-cselekedni. Köszönöm ezt is Nektek!
  Szép napokat!
  János • Kedves János köszöntelek közöttünk. Igazából személyesen mindannyian még nem találkoztunk. Mi itt és a többiek oldalán cserélünk eszmét. Bizony nagyon jó hasonló gondolkodású emberekkel beszélni, mert hát sokkal többen vannak a nyafogók. Mi itt másképp látjuk a világot és tudomásul vesszük a kapcsolatainkban az “egy ok, egy időszak egész élet” törvényét. Kifejtve, az embertársainkkal akikkel találkozunk, van akivel egy alkalommal egy alkalomra kellett találkozni, vannak akikkel hosszabb időszakra, és vannak akikkel egy életre.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Amiről a kozmetikai ipar mélyen hallgatMy Profile • Kiyosaki az egyik legjobb pénzügyi oktató, majdnem az összes könyvét olvastam. Legalább a Cashflow-négyszög című könyvét kötelező olvasmánnyá kéne tenni az iskolákban. A mai végzősök nagy része most is úgy kerül ki a munkaerőpiacra, hogy az új gazdaság törvényeit nem ismerik, csak a régiét. • Ha kötelezővé tennék a pénzügyi ismeretek oktatását, akkor nem tudnának modern rabszolgákat nevelni. És még mindig ez a cél, nem csak nálunk. Amennyiben nem ez volna akkor már legalább Amerikában oktatnák.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Amiről a kozmetikai ipar mélyen hallgatMy Profile


  És mi a Te véleményed?

  Az e-mail címed rejtve marad..
  A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

  CommentLuv badge

  *