Csak egészség legyen, a többit majd megvesszük!

Bejegyzés nyomtatása

Nos, a fenti mondat – a közismert humorista, Hofi Géza híressé vált mondásainak egyike – az alábbi  cikk (szerző: Bozsik Anna sífutás oktató) közreadására ösztönzött:

Egy globális gazdasági válság elején, vagy közepén – sajnos ezt nem tudjuk – az egészségről elmélkedni talán nem tűnik időszerűnek. Pedig a bizonytalan időkben első lépésként érdemes az egészségünk állapotát átgondolnunk, mivel a jó egészség garantálhatja a sikeres továbblépést. Nézzük meg hogyan!

“Ej csak egészség legyen, meg egy kis tűrhető kártyajárás.”
(Mikszáth Kálmán)

A fenti szólást persze leginkább a tűrhető kártyajárás “toldalék” nélkül ismerjük, bár kétségtelen, hogy egy kis szerencse az egészséghez is kell.

De mi is az az egészség? Gyors körkérdésemre az ismerőseim többsége (nem reprezentatív minta) néhány másodperces tűnődés után óvatosan visszakérdezett: “nem az amikor nem vagy beteg?” Vagyis, szerintük a betegség hiánya az egészség. Ennyi lenne az egész? A válaszadók árulkodó bizonytalanságából kiderült számomra, hogy valami itt nem stimmel. Nézzük meg mit mondanak ugyanerről a szakértők:

“Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1948-as definíciója (Wikipédia)

A fejlődés azonban nem állt meg, így a fenti meghatározás mára már még pontosabb magyarázatot ad:

  • biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése
  • lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele
  • mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség
  • emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége
  • szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége

(Kovács Tamás Attila 2004 A rekreáció elmélete és módszertana – Budapest 2004)

Hű, ez már egy egész lista! Úgy bizony! És milyen hasznos! Miért? Mindenekelőtt egy egyszerű törvényszerűségről kell beszélnünk: ha bármelyik összetevő a fentiek közül nem működik megfelelően, akkor az az egy rendszerint a mélybe húzza többit is. A jó az, hogy ez fordítva is igaz. Ha ezt tudjuk és értjük is, akkor már könnyebb megoldásokat találnunk a “karbantartásra”, vagy a problémáink megoldására.

Nézzünk egy egyszerű példát:

Nem érzem magam jól, mert a munkahelyemen nyomasztóan nagyok az elvárások velem szemben (vélt, vagy valós az sajnos egyre megy), szorongok, nem jut eszembe semmi, nincs kedvem semmihez. (Ez már most úgy néz ki mint egy egész problémahalmaz. Brrr!)

A diagnózis: lelki probléma. Jó, de mit lehet tenni?

Fontos szabály: “egyszerre csak egyet lépj!” (angol mondás), vagyis elég, ha egy valamit találok, amit szívesen csinálnék, mondjuk sportolok egy kicsit.

Nézzük csak a listát! Ha sportolok, az jót tesz a biológiai egészségemnek; utána jól fogom magam érezni, mert jól esett a mozgás – emocionális egészség; szellemileg felfrissültem, mert a sportolás alatt csak arra figyeltem amit csináltam – mentális egészség; közben együtt voltam a barátaimmal – szociális egészség! Még az is eszembe jutott, hogy holnap mit kell tennem a munkahelyen ahhoz, hogy minden rendben legyen. (Az első lépés “kivitelezése” közben megszületett a második is… Hajrá!)

Egyszerű mint a pofon! Így leírva. Mégis, úgy gondolom muszáj végiggondolni a dolgainkat nap mint nap, nehéz időkben is, éppen azért, hogy kevesebb legyen belőlük. 🙂

És mi a Te véleményed?

Az e-mail címed rejtve marad..
A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

CommentLuv badge

*