Ejtőernyő nélkül ugrani??

Bejegyzés nyomtatása

Csíkszentmihályi Mihály professzor egyik könyvében olvastam nemrégiben egy különösen szomorú történetet egy ejtőernyős gyakorlatról, melynek során felfedezték, hogy nincs elegendő hagyományos ejtőernyő. Az ejtőernyők zsinórja ugyanis – mivel az emberek túlnyomó része jobbkezes – természetesen a jobb oldalon van, azonban mivel a jobbkezes ejtőernyők elfogytak, ennél az ugrásnál egyvalakinek már csak balkezes jutott.

Ez is tökéletesen ugyanúgy működik, azt a különbséget leszámítva, hogy itt a zsinór a másik oldalon van. Az ugrást levezénylő tiszt pontosan el is magyarázta ezt annak a férfinak, akinek a balkezes ernyő jutott. Minden simán is ment, azonban az ejtőernyős ugrást mégis egy halálos balesettel zárták.
Annak a férfinak, akinek másfajta ernyője volt, nem nyílt ki az ejtőernyője, és belehalt az ugrásba.

Hogy miért?

A utólagos vizsgálat végül kiderítette, hogy az ejtőernyő egyáltalán nem volt hibás, tökéletesen működött – volna.

Amikor átvizsgálták a holttestet akkor az ernyőt kioldó zsinór kihúzatlan állapotban, érintetlenül volt. Az ejtőernyő hámjának jobb oldala azonban teljesen szét volt kaparva. A férfi annak ellenére ott kereste a kioldózsinórt, hogy tájékoztatták őt arról, hogy a másik oldalon fogja találni.
Eszébe sem jutott, hogy a helyén keresse.

A rossz döntések ugyanúgy fejben születnek, mint a jó döntések, így valószínű, hogy a balesetet a férfi gondolkodása idézte elő. Annak ellenére, hogy elmondták neki, hol találja a zsinórt mégsem húzta meg. Az élete múlt rajta pedig.

Sokan vagyunk így. Tudjuk mit kellene tennünk, de mégsem tesszük meg. Tudjuk ugyan valahol a tudatunk mélyén, hol a “zsinór” – és mégsem rántjuk meg. A szokásaink rabjai vagyunk, és a kezünk még mindig máshol keresi. Túl kényelmesek vagyunk, akkor is, ha hosszú távon ezzel nagyobb sérelmet szenvedünk.

A sikeres emberek ezzel szemben képesek alkalmazkodni, és ha változás áll be a környezetükben azonnal tudják, hogy innentől kezdve a “zsinór” a másik oldalon keresendő.

Azt kell látnunk, hogy az alkalmazkodás szokása ugyanolyan szokás, mint a kényelemé. A sikeres emberek mindössze annyiban másak, hogy az ő szokásaik támogatják őket, míg az átlagos embereket szokásaik inkább hátráltatják.

Ha szeretnéd megismerni a sikeres emberek gondolkodási szokásait és megtudni, hogyan találhatod meg a Te „zsinórod” akkor ismerd meg a teljes Szemléletfejlesztés Programot!
Kattints ide a további információhoz és a megrendeléshez!

FORRÁS:
Braskó Csaba
Szemléletfejlesztési tréner

Kérlek, hogy – az alábbi hozzászólási lehetőséget kihasználva – mondd el a véleményedet a témával kapcsolatban, valamint hívd fel rá a figyelmét a téma iránt érdeklődő Facebook-os vagy Twitter-es ismerőseidnek is! Ők ezért bizonyára hálásak lesznek Neked!

Ha tetszett Neked ez a bejegyzés, HÁLÁS lennék, ha a “Tetszik” gombra kattintásoddal ezt nekünk is jeleznéd.

Eddig 24 hozzászólás


 • Braskó Csaba is nagyszerűen fogalmaz,a hírleveleit én is olvasom.A választás lehetősége mindenkinek megadatik,az ejtőernyős rosszul döntött. • Nagyon sokan rosszul döntenek. Még mindig a megszokott sablonos élet a menő. Aztán jön a zuhanás és a pofára esés.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 5 részMy Profile • Döbbenetes történet, és (sajnos) pontosan lefesti azt a képet, amit a megrögzött, vagy rossz szokások, gondolatok okozhatnak az életünkben.
  És hogy nincs kidolgozva egy B terv vészesetre, ami közel olyan jól működne, mint az A terv.
  Petőházi Mónika recently posted..Abban hinniMy Profile • Szerintem mi nem ilyenek vagyunk. Mi kidolgoztunk magunknak A és B tervet is. És így haladunk a céljaink felé.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 5 részMy Profile • Erről a mai nyugdíj és fizetés helyzet jut eszembe – erről szintén tudnak az emberek és mégis nap, mint nap meghozzák továbbra is a hibás döntéseiket. Ők is hasonlóan fognak földet érni előbb-utóbb…
  Gerbovics Péter recently posted..Tréning BeszámolóMy Profile • Mária egyetértek!! 🙂
  Petőházi Mónika recently posted..Abban hinniMy Profile • Maximálisan egyetértek veled Péter. Úgy vannak vele, hogy ezt az egész nyugdíj helyzetet, a nehézségeket mondják már hosszú évek óta, és lám mégis tudják fizetni a mostani nyugdíjasokat. Hát akkor mi is csak kapunk valamennyit. Ha nem elég akkor meg jön hozzá egy kis segély, meg ilyen olyan támogatás, és csak meg leszünk valahogy. Ismerős?
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 5 részMy Profile • “Ha mindig a rossz időkre készülsz mindig a jó idők köszönnek majd rád.” • A vonzás hatalma nem ezt igazolja. Mindig azt vonzod be amire gondolsz, amit kisugárzol.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 5 részMy Profile • Sokan csak A tervben gondolkoznak nem is gondolják ,lehet nekik B tervük is,akivel mi ezt megtudatjuk és élnek vele akkor már jó úton járnak. • Nem értem Mária és Peti ,az emberek miért nem gondolkodnak egy kicsit előre,nem a csodákat kell itt várni,magunknak kell tenni azért ,hogy a csodák megtörténjenek velünk,a saját cselekedeteink,kisugárzásunk,gondolatvilágunk által. • A Béla videó össze állításában láthattuk a vonzás hatalmát.Miként megváltozik a gondolkodásunk és gondolatvilágunk,más lesz a kisugárzásunk is,így be vonzhatjuk az életünkbe a jó dolgokat. 😀 • Ezt tanítja a vonzás hatalma és számos vonzás témájában íródott könyv is. Amit kisugárzol azt hívod vissza ha akarod ha nem. Ez a vonzás hatalma.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 5 részMy Profile • Ha ne akarod valamiről, hogy megtörténjen akkor azt a valamit engedd el, ne is beszélj róla. Amit akarsz az legyen benned. Ha nem vagy negatív akkor tudsz alkotni A és B tervet is.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 5 részMy Profile • Az ejtőernyős bizonyára már százszor ugorhatott jobbos ernyővel, és ez idegződött be nála. A balos döntést bizonyára nem tudta meghozni abban a stresszes helyzetben. Mint ahogyan mindannyiunknak vannak ilyen beidegződéseink, és hiába mondják el a helyes választ, adott helyzetben a megszokás dönt. Pl, az MLM elleni közvélemény. Ha munkanélküli az illető, akkor sem akarja megpróbálni, mert a havi fix a megszokás, nem lép ki a komfort zónából, még az élete árán sem.
  Kajárikné Kovács Katalin recently posted..Beszéljünk a zöldségekről- gyümölcsökrőlMy Profile • Ez a történet szenzációsan illusztrálja azt, hogy mennyire beidegződnek a szokások. Az is tény, hogy ezeknek a felülírása újakkal… – nos, az kemény önfegyelmet kíván. • Ikertesóm,mondta régebben ,az agyunk nem ismert fel a “nem”szót,így tehát az ellenkezőjét váltjuk ki ezzel,mint amit szeretnénk.Ki kell iktatni ,ha lehet a “nem” szavakat,de tényleg egyszerűbb úgy ahogy ,a Mária írta,amit nem szeretnénk ,hogy megtörténjen arról ne beszéljünk. • Kedves Kati ha munkanélküli azért is fél a kezdeti költségektől, pedig nekem van olyan ismerősöm aki hajléktalan volt, és most már saját lakása van. • Ami a nem szócskát illeti, jól mondta a tesód. Sem a nem sem a ne szócskát nem értelmezi a tudat alatti, vagyis pont az ellenkezője rögzül. És mégis a sok tiltás miatt ami a gyereknek elhangzik, szinte teljesen kiöljük az önállóságát, és utána csodálkozik a szülő, hogy sehova sem kell a csemetéje. A de szócska pedig törlőként, radírként szerepel. Azaz minden addig elhangzottat, leírtat töröl. Persze azért a minden napi életben használjuk. Viszont a céljainknál, vagy annál, ha valamit ki akarunk iktatni az életünkből inkább kerülni kell. ugyan úgy mint a gyerek nevelésben. • Nagyon jók ezek a tanácsaid Mária.
  Én is kerülöm a beszélgetéseim során a DE szócskát, mert azzal csak azt mondanám, hogy mindez, ami előtte elhangzott az “hülyeség” vagy legalább is nem értek vele egyet.
  Sajnos ezt ma még sokan nem tudják és így magukra haragítják a beszélgetőpartnerüket. • Ez így igaz. Sokszor még mi is akik tudjuk, elfeledkezünk róla, meg magunkról, hát akik ezt nem tudják, vagy nem is akarják tudni. • Nekem is még be kell rögzítenem a “DE” szócska törlését.Meg kell tanulnom a helyes,tömör megfogalmazást.A lényeg össze tömörítése egy két mondatba ez az ami nehéz. • Véleményem szerint is sokszor akkor hozunk rossz döntéseket, ha a beidegződések alapján döntünk. Mint ahogyan a példa is írja. Ellenben jó azt megtapasztalni, ha előtte gondolkodunk.Kívánom mindenkinek, hogy ismerje fel ezt az új élményt… • Valójában ha fel is ismerjük ezt az élményt, akkor is van, hogy fél sok ember meghozni a helyes döntést. Mert hát ezt így szokás és mit szolnak majd mások hozzá.


  És mi a Te véleményed?

  Az e-mail címed rejtve marad..
  A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

  CommentLuv badge

  *