Az érzelmi intelligencia (EQ) fontossága

Bejegyzés nyomtatása

“Az érzelmi pallérozottság legalább olyan fontos része a műveltségnek,
mint a matematikában vagy az olvasásban jártasság.”

Karen STONE Mc CROWN

Az érzelmi intelligencia (EQ) olyan képességek összefoglaló megnevezése, mint az önmagunk ösztönzése, a csalódásokkal dacoló, rendíthetetlen kitartás, az indulatok lefékezése, a vágykielégítés késleltetése, hangulatváltozásaink kiegyensúlyozása, az empátia és a remény.eq-1

Az ambíció, az önkontroll és az önismeret, szintén az érzelmi intelligencia fejlettségére utal, mint ahogyan az is, ha “bánni tudunk” az emberekkel. Ha nem csak saját, hanem mások lelkiállapotában is eligazodunk, ha megtaláljuk velük a közös hangnemet és leolvassuk róluk az érzelmeiket.

Vannak, akiknek az EQ-juk annyira fejlett, hogy valósággal elvarázsolják a környezetüket. A művészek, sikeres politikusok, közéleti személyiségek sohasem az IQ-jukkal hódítják meg a nyilvánosságot, hanem intelligenciájukkal, a fellépésükkel, bájukkal, amit másként karizmának is neveznek.

Sokáig úgy tartották, hogy a magas IQ megjósolja a sikert , úgy a tanulmányokban, mint a munkavégzésben egyaránt. A legutóbbi felmérések alapján az IQ a legjobb esetben is csak 20%-át teszi ki a sikeres életvitelt befolyásoló tényezőknek. A fennmaradó 80 % más erőkre vezethető vissza.

Az IQ nem sok támpontot ad arra vonatkozóan, hogy nagyjából azonos kilátásokkal, iskolázottsággal, lehetőségekkel rendelkező személyek életpályája, miért különbözik annyira. Gyakran előfordul az életben, hogy 160-as IQ-jú személyek 100-as IQ-júak beosztottjaiként dolgoznak, ha az előbbiek interperszonális intelligenciája gyenge, az utóbbiaké viszont fejlett.

Elegendő elmenni egy érettségi találkozóra, és tapasztalni azt, hogyan vegyülnek el a hajdani kitűnő diákok az átlagos karriert felmutatni képes társaik között. Ezzel szemben megfeigyelhető az is, hogy számos átlagos bizonyítvánnyal rendelkező diákból, milyen sikeres vállalkozó lett…

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy életünk majd minden területén fontosabb szerepet játszik az EQ, mint az IQ. Ez a törvényszerűség fokozatosan érvényesül napjainkban, amikor a kontrollra épülő ipari korszakból átlépünk a motivációra épülő információs korszakba. Az éntudatosság, az önmotiváció és az önmenedzselés kulcs összetevője az empátiának és a társas kapcsolatoknak.”

Dr. Stephen COVEY – A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása című könyv szerzője

Sajnos, az iskolában nem fordítanak kellő gondot az érzelmi intelligencia – egyfajta szellemi fürgeség – kifejlesztésére. Még nem eléggé közismert az, hogy az érzelmi élet, akár a matematika vagy az olvasás, művelhető magasabb vagy alacsonyabb színvonalon. Ehhez is meghatározott készségek szükségesek, amelyek elsajátítására a személyiségfejlesztés nyújt remek lehetőséget.

Számtalan bizonyíték támasztja alá, hogy az érzelmileg rátermettek, akik felismerik és kézben tartják saját érzelmeiket, másokét hatékonyan befolyásolni képesek, előnyt szerezhetnek minden téren, akár a magánéletükben, akár a munkakapcsolataik területén.

A fejlett érzelmi képességű embereknek jóval nagyobb az esélye a sikeres, megelégedett életre, mert elsajátították azokat a lelki szokásokat, amelyekkel a teljesítőképességüket képesek növelni.

“Az érzelmi tudatosságot nem oktatják az iskolában. Amikor dolgozni kezdünk, már jól tudunk olvasni, írni és beszámolót készíteni. Érzelmeink kezelése azonban – főként egy komolyabb kihívás esetén – sokunknak problémát okoz. Pedig a jó döntéshez tárgyi tudás mellett önismeretre és érzelmeink kezelésében való jártasságra is szükség van. Mégpedig akkor, amikor azt a legnehezebb alkalmazni.”

Travis BRADBERRY és Jean GREAVES
az Érzelmi intelligencia sikerkalauz társszerzői

FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban
az esetben, ha szerzőként feltünteti a nevemet!
Kajárik Béla

Eddig 12 hozzászólás


 • Ha többet szeretnél megtudni az érzelmi intelligenciáról, az alábbi honlapot tudom figyelmedbe ajánlani:
  http://erzelmiintelligencia.lap.hu/

  aminek – egyébként – én vagyok a szerkesztője 🙂 • Tapasztalom,hogy magas beosztású emberek miként válnak szorongó,aggodalmas és tehetetlen gyermekké,amint az élet váratlan,ismeretlen,szokatlan helyzettel állítja őket szembe.
  És hétköznapi szorgoskodókkal,akik a belső harmóniájukat,erejüket használják könnyedén,békésen minden nehézség megoldásához. • Igen Mónika, nagyon jól látod a helyzetet!
  A magabizos belső tartás stabil alapját, csakis egy megfelelően kifejlesztett érzelmi intelligencia szint képes biztosítani.
  A diploma és a magas beosztás még nem garantálja azt, hogy valakinek az érzelmi intelligenciája is – automatikusan – felsőfokú… • Erzelmi inteligencia? Errol en azt gondolom, hogy minden nagykepuseg nelkul szerintem en is rendelkezem ezzel. Attudom elni  masok problemait es aterzem amit felem kuld. Nem mindegy, hogy melyik problemat, hogyan kezeljuk. En ebben meg nemvagyok olyan jo, de ha olvasok meg ilyenekrol is akkor jobban fogom tudni kezelni. Nem akarok pszihologus lenni inkabb megakarom erteni, hogy segiteni tudjak. Alapjaban veve en ezeket szoktam tenni. Nem azt nezem, hogy ki mondja, hanem azt, hogy mit mond. Szeretem a rossz gyerekeket, szeretem a ketelkedoket mindenkit ugy fogadok el amilyen. De en rajottem arra is, hogy szeretetemmel kozeledek es baratomma valik. Ezt azert teszem, mert sok nehezsegeken mentem kersztul, amiket egyedul kellett megoldanom.  Ezt a tapasztalatot masoknak  szavakba alkalmaztam, ervekkel es a dontest ra biztam. Igy gyogyultam ki az onsajnalatbol, es az ongyilkossag gondolatatol. Sokunknak lehet pszihologusa, de a szeretet,  a pszihologust is felulmulja. A problemankat nem mondhatjuk el, de ha tudom hova tartozom es hova tartok az egy remeny, es igazi baratokra akkor talalok, ha azt mondjak, hogy milyen jo hogy vagy te nekem. Ettol boldog vagyok, hogy tud hinni valamiben es kesobb valakiben. •  
   
   
   
   
  Kedves Béla! Örömmel olvasom az EQ jelentőségét népszerűsítő vitalapodat. Csatoltan küldöm ezt a figyelemfelhívó összefoglalót arra a cikkemre, ami erről a kérdésről szól. A cikk teljes szövege elérhető a kialakítás alatt álló személyes honlapomon: http://www.gtkpersonal.eu .
   
   

   
  Dr. G. Tóth Károly:
  Út az IQ-dominanciájú vezetéstől az IQ-EQ egyensúlyon alapuló vezetésig

  A XXI. század első évtizedében a sok-sok változás között kiemelkedő helyet foglal el az érzelmi tényezők alkalmazásának általánosnak mondható térhódítása, az érzelmi intelligencia felértékelődése.
  Az érzelmi intelligencia elméleti kérdéseinek tudományos rendszerezése után, az ezredforduló éveiben óriási ütemben megkezdődött az érzelmi tényezők gyakorlati alkalmazásának megalapozása.
  A magán- és az üzleti élet eseményei egyre több olyan helyzetbe torkolltak, ahol racionális felfogásunk szerint már ésszerű megoldás nem lehetséges. A legkülönbözőbb élethelyzetek viszont azt mutatják, hogy ezekben a kilátástalannak látszó esetekben is előfordulnak jó megoldások. A racionális gondolkodásunkat megcáfoló esetek érthetetlenek, és ezért misztikusak voltak mindaddig, míg az érzelmi intelligencia területén élen járók nem kezdték el a misztikus esetek tudományos feldolgozását.
  A vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy az ilyen, misztikusnak tűnő esetek hátterében minden esetben az érzelmi tényezők játszották a döntő szerepet.
  A megvizsgált esetek azt mutatják, hogy az érzelmi tényezők által ”befolyásolt” emberek gyakran a ”józan észt” meghaladó eredmények elérésére képesek.
  Az érzelmi tényezőknek e kedvező hatását legelőször a sportversenyeken kezdték el hasznosítani, de igen hamar megkezdődött az érzelmi tényezők üzleti alkalmazása is.
  A sport és az üzleti élet egyre fokozódó követelményei arra kényszerítették az embereket, hogy IQ-dominanciájú meggyőződésük ellenére kezdjenek el érdemben foglalkozni az érzelmi intelligencia kérdéseivel, és kezdjék el az érzelmi tényezők gyakorlati alkalmazását.
  Sok vállalatvezető kortársammal együtt én is végigjártam azt a szellemileg komoly befektetést igénylő utat, ami IQ-dominanciájú beállítottságomtól elvezetett a kiegyensúlyozott IQ-EQ alapú gondolkodásig és vezetésig.
  Ebben a rövid tanulmányban összefoglalom azokat a legfontosabb lépéseket és tanulságokat, melyek ezt az utat jellemzik.
  A folyamat könnyebb áttekinthetősége érdekében az egyes fontosabb részeket úgynevezett ”keretes írásokban” foglaltam össze.

  Hivatkozás a cikkre:
  G. Tóth, K. (2009): Út az IQ-dominanciájú vezetéstől az IQ-EQ egyensúlyon alapuló vezetésig. CEO Magazin X. évfolyam 3. szám. Melléklet • Kedves Károly!

  köszönöm az igazán értékes “hozzászólásodat” ehhez az aktuális témához.

  Elolvastam a honlapodon az idevágó remek tanulmányodat.
  Figyelmemet különösen megragadták a Racionális Emócióról írt gondolataid.

  Való igaz, hogy nem szabad a “ló hátán átesni” és meg kell találni az IQ és EQ közötti optimális egyensúlyt. • Valahol ez is az EQ-ról szól szerintem:
  “Azokról az emberekről, akik sokat olvasnak és jók a matematikában, úgy tartják, hogy a bal a domináns agyféltekéjük. A jobb félteke(agyunk jobboldali agyféltekéje), inkább térbeli irányultságú. Azoknak az embereknek, akik tehetségesek a művészetekben, a zenében, és jó a színérzékük, inkább a jobb agyféltekéjük a domináns.” R. Kiyosaki
  Petőházi Mónika recently posted..MLM MAGAZIN !! –My Profile • Az emberekkel bánás módjáról a Dale Carnegie” Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket” könyvében leírt az emberi kommunikáció legnagyobb titkát szeretnék megemlíteni.

  Lincoln valamikor így kezdett a levelét:: “Mindenki szereti, ha dicsérik.” William James azt mondta: “A az emberi természet legmélyebb elve – az a szenvedélyes vágy, a saját értékek elismerésére”. Hozza kel tenni, hogy nem csupán a „vágy”, hanem „ szenvedélyes vágy”.
  Ez az emberi szív fájdalmas kielégíthetetlen éhsége, és azt a ritka ember,aki képes azt kielégíteni, az birtokolni fogja a lelküket. • Az érzelmi intelligenciát sokan nem tartják fontosnak, nem is ismerik igazán a jelentőségét. Pedig hát nagyon jól megvan fogalmazva a cikkben mennyire fontos.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..keresed a bajt vagy kerülöd- Szódabikarbónával a rák ellen!My Profile • A legtöbb munkahelyen csodálkoznak a nagyokosok, miért nem ők a vezetők, pedig hát mennyivel többet tudnak mint a másik.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..keresed a bajt vagy kerülöd- Szódabikarbónával a rák ellen!My Profile • Sokan, főként a férfiak szégyellik az érzelmeiket kimutatni. Ezért számikra at érzelmi intelligencia egy érthetetlen fogalom.
  Pedig egyáltalán nem az érzelmek kimutatásáról van itt szó, mondtam egy férfinek a minap. Amikor elmagyaráztam tulajdonképpen miről is van szó, akkor még jobban elcsodálkozott.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..keresed a bajt vagy kerülöd- Szódabikarbónával a rák ellen!My Profile • nekem még barátnőm se volt akkor én mit mondjak ?:D(üdv egy 21 éves )


  És mi a Te véleményed?

  Az e-mail címed rejtve marad..
  A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

  CommentLuv badge

  *