Gumimaci cukor teszt – vagyis a késleltetett vágybeteljesülés elve

Bejegyzés nyomtatása

Képzeljük el, hogy négy évesek vagyunk, és a következő ajánlatot teszi valaki:

Ha türelmesen kivárjuk, míg elintéz egy ügyet, utána két gumicukor üti a markunkat. De ha nem bírunk várni addig, csak egyet kapunk- viszont azonnal.

Ez bizony próbatétel egy négy éve lurkó számára! Kicsinyített modellje indíték és gátlás, vágy és önfegyelem, ösztön-én és én örök harcának. Sokatmondó, hogy egy gyermek melyik lehetőséget választja? Nemcsak jellemére világít rá, hanem nagy valószínűséggel az életpályát is előrevetíti.

Talán nincs is alapvetőbb “lelki képesség”-nél, mint az indítékkal való dacolásnál. Mindenfajta érzelmi önkontroll ebből indulhat ki, hiszen az emóciók természettől fogva ilyen-olyan cselekvési indíttatáshoz vezetnek.

Az említett vizsgálatot Walter Mitchel pszichológus indította el az 1960-as években az amerikai Stanford Egyetem területén működő óvodában. Kísérleti személyei többnyire az egyetemei alkalmazottak gyerekei voltak, így alkalma nyílt a gyermekek életútját nyomon követni a középiskola befejezéséig.

Néhány négy éves ki tudta várni a bizonyára örökkévalóságnak tűnő időt, amíg a kísérletvezető visszatért. Hogy a kísértésnek ellen tudjanak állni: befogták a szemüket, karjukra hajtották a fejüket, beszéltek, énekeltek magukban, eljátszottak kezükkel-lábukkal, vagy egyesek próbáltak elaludni. E tántoríthatatlan jellemű gyerekek el is nyerték a dupla gumicukrot. A többiek, az impulzívabbak, amint a kísérletvezető kitette a helyiségből a lábát rögtön lecsaptak a cukorra.

A próba diagnosztikai értéke 12-14 évvel később igazolódott, mikor a serdülővé cseperedett kicsiket újból megvizsgáltak. Az érzelmi és társas élet terén drámai volt a különbség a cukrot azonnal elmaró és a várakozásra képes társaik között.

Akik négy évesen dacolni tudtak a csábítással, serdülőként szociálisan rátermettebbnek bizonyultak: jobban megtalálták a helyüket társaik között, határozottabban léptek fel, inkább elbírtak az élet buktatóival. Stressznek kitéve kevésbé hajlottak összeomlásra, ledermedésre, regresszióra? Nyomás alatt kevésbé zavarodtak össze, zaklatódtak fel. Elfogadták a kihívásokat és céljaik mellett kitartottak a nehézségek ellenére is.

Önállóknak, magabiztosaknak, szavahihetőknek mutatkoztak, kezdeményező, tervekkel teli volt a viselkedésük. Több, mint egy évtized elteltével képesek voltak a vágyteljesítés késleltetésére céljaik elérése érdekében.

Azok, akik hajdan azonnal elvették a gumicukrot
, azonban jóval kevesebbet mutattak fel a fenti erényekből, pszichológiai szempontból kedvezőtlenebb képet mutattak. Serdülőkorukban gyakrabban riadtak vissza a társasági érintkezéstől, makacskodtak, tétováztak? A csalódások jobban megrendítették őket. Stressz esetén hajlamosak voltak regresszióba esni, lebénulni, bizalmatlankodni, dühöngeni a megrövidítés miatt, féltékenykedni, irigykedni. Az irritációkat éles indulatokkal túlreagálták, vitákat, verekedést provokálva. Ennyi év alatt sem sikerült elsajátítaniuk a vágyteljesítés késleltetését.

Apróságban nyilvánul meg az élet hajnalán ugyanaz, ami társas és érzelmi készségek széles skálájává bomlik a későbbiekben. Az indítékkontroll képességén múlik, hogy meg tudjuk-e tenni a sokszoros erőfeszítést, amit akár egy diéta vagy egy felsőoktatásban szerzett diploma megkövetel.

Egyes gyerekek már négy éves korukban birtokában voltak az alapfogásoknak: felismerték, hogy az adott helyzetben a késleltetés előnyös, figyelmüket a közvetlen kísértéstől eltérítve, elterelve, ragaszkodtak kitűzött céljukhoz – a két cukorkához.

A kísérletet vezető tudós szerint a négy éves gyerekek vágyteljesítést késleltető teljesítménye kétszer olyan jó előrejelzés az érettségi eredményre vonatkozóan, mint a négy éves kori IQ-vizsgálat. Az IQ-vizsgálat hatásfoka e téren csak azután nő meg, hogy a gyermekek elsajátítják az írást-olvasást. Ez arra utal, hogy a késleltetés képessége nagyban hozzájárul az intellektuális teljesítőképességhez, magától az IQ-tól teljesen függetlenül.

Amit Walter Mitchel – kissé bonyolultan – “célra orientált önkéntes vágyteljesítés késleltetésnek” mond, talán a lényege mindenfajta érzelmi rendezettségnek.

Az a képességünk, hogy nemet mondjunk az ösztönnek egy cél érdekében, ami lehet vállalatalapítás, vagy matek házi feladatmegoldás, vagy egy aranyérem elnyerése egy sportágban. Az idézett vizsgálat összegzett eredménye aláhúzza az érzelmi intelligencia jelentőségét. Ezen múlik, hogy az emberek mennyire képesek, vagy képtelenek másféle szellemi képességeiket latba vetni.

FORRÁS:  Harkányi Adrienn – pszichológus (Célratörő Magazin)


Eddig 22 hozzászólás


 • Már azt hittem, hogy én is tudok újat mondani ehhez a témához. A tarsolyomban,az érzélmi inteligencia kifejezés lapúlt. mint találó meghatározás. Hála istennek a cikk megelőzött melyet örömmel vettem tudomásul. Szerintem, itt érhető tetten legjobban az alkalmazotti, és a vállalkozói látásmód közti különbség. • Ez nagyon tetszik! 🙂 • Szerintem a vágy késleltetését elérő gyereket, ha a továbbiakban negatívan nevelik, sok esetben megtörik  benne ez a tulajdonság.  Bízom benne, hogy felnőttként mindez újra elsajátítható, vagy a tudatalattiból elővehető. Mi erről a véleményetek? • Mivel az emberek folyamatos fejlődésre képesek és új szokások kialakítására is hajlamosak, szerintem a késleltetett vágybeteljesülés készsége későbbiekben is elsajátítható.
  A céljaim írásban való rögzítésének megtanulására nekem is több évre volt szükségem, de végül sikerült! • Feltételezem, hogy a cukrot azonnal megevő gyerekekből kerültek ki a későbbi különféle szenvedélybetegek.
  Kajárikné Kovács Katalin recently posted..Hozzászólók bajnoksága 2010 novemberMy Profile • Furcsa dolog, Béla, hogy miért olyan keserves elkezdeni leírni a célokat. Én is így voltam, sőt vagyok ezzel, nincs igazán átgondoltan rögzítve.
  De a késleltetett vágybeteljesülés elvét hamar megértettem. 🙂
  Petőházi Mónika recently posted..Szeresd az életet!My Profile • Nagyon tanulságos volt ez a cikk még nem olvastam erről sehol.Én kipróbálom a gyerekeimen csak csokival.Ha jobban meggondolom volt egyszer-kétszer,akkor kaptak jutalmat,ha rendbe rakták a szobájukat. 😀 • Valójában megnyugtattatok. Én is nehezen jutottam oda, hogy leírjam a céljaimat. Nekem csak hónapokba tellett. Valójában van egy rövid egy közép és egy hosszútávú. Leírtam azt is, mit adok cserébe, vagyis szándékom szerint milyen értéket teremtek és kínálok fel. Azonkívül a módszert is rögzítettem, amivel el akarom érni. És most teszem a dolgom és még mindig sokat sokat tanulok. Na és minden nap leírom a másnapi feladatom.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 3 részMy Profile • És nem tudom ki hogy van vele, én reggel hálát mondok a napért és este is ugyan ezt megteszem és le is írom, meg kiírom magamból válogatás nélkül ami éppen bennem van. A mondat úgy kezdődik, hogy: Mit jelent a pénz az életemben.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 3 részMy Profile • Mária, nagyon tetszik, hogy minden reggel hálát mondasz, és a “Mit jelent a pénz az életemben” gondolat is. 🙂
  Az én napi mondatom: Szeretlek Univerzum. 😀
  Petőházi Mónika recently posted..Szeresd az életet!My Profile • Szia Móni!
  Én is csatlakozom a mai mondatodhoz:” Szeretlek Univerzum”,több ilyen nap kell mint a mai,igaz? 😀 Lesz is idén még sok ilyen nap!Ezért,hogy képesek legyünk a szellemi képességeinket használni fejleszteni kell az érzelmi intelligenciánkat. 😀 • Akkor valójában mindannyiunknak van akihez, amihez szólunk, hálát adunk. Valójában a vonzás törvénye így működik.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Itt van az Ősz itt van újra!!!My Profile • „A késleltetett vágy beteljesülése hiánya–az alacsony érzelmi intelligencia jele”Róbert Kiyosaki • Kedves Jelena!

  Köszönöm, hogy ezt a Kiyosaki idézetet megosztottad velünk, amiről még sehol sem olvastam, viszont igen találó gondolat.
  Kajárik Béla recently posted..Önfejlesztő bölcsesség- A középszerűség gátolja meg az embert abban…My Profile • Kedves, Béla!Elnézést, hogy oroszul írok a címet ahonnan van az idézet.:)”
  Роберт Т. КИОСАКИ, Шарон Л. Лечтер
  “БИЗНЕС-ШКОЛА. Для тех, кому нравиться помогать другим. Восемь ценностей сетевого маркетинга, не связанных с деньгами” • Kedves Jelena ez az idézet egy rendkívülien találó, igaz megfogalmazás. Az tény viszont, hogy az érzelmi intelligencia is fejleszthető.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 5 részMy Profile • Kedves Jelena!

  A Kiyosaki könyv magyar fordításban is kiadásra került:
  Gazdag papa – Üzleti iskola – címen
  http://www.bagolyvar.hu/webshop/product/gazdag-papa-uzleti-iskola,000193.html
  Kajárik Béla recently posted..MLM titok- Macskafalka terelgetéseMy Profile • Köszönöm, Béla a tájékoztatást! • Nagyon köszönöm én is Béla ezt a tájékoztatást. Van egy olyan felvetésem, hogy elemezzük ki azt is, hogy a különböző embercsoportokkal hogyan mi módon foglalkozzunk.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 5 részMy Profile • A gumicukor teszt igen érdekes eredményt hozott az egyik ismerős családnál aki kipróbálta a javaslatomra a kis családján.
  Az volt a legérdekesebb, hogy pont nem annál a gyereknél jött ki az úgynevezett jó eredmény akinél vártuk volna. Ez engem is elgondolkodtatott.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..keresed a bajt vagy kerülöd- Szódabikarbónával a rák ellen!My Profile • Nagyon tetszett! Remek felmérése annak az emberi tulajdonságnak, ami a gyors, azonnali, a csak mában gondolkodó és élő embertípus és a megfontolt, jövőképben gondolkodni tudó jellem között van. Óriási! Állásinterjúim során sajnos az azonnali gumicukor személyiséggel találkoztam legtöbbet. Nem is maradtak meg. Lám! Milyen semmiségnek tűnő, ám annál remekebb hasonlatok mennyire gyorsan és világosan képesek rávilágítani a nagy titkok mélyére! Örülök, hogy elolvastam.
  Hey Lóránt • Szia Lóránt! Én is gyakran tapasztalom, amit leírtál. Nincs mese, nekünk kell példát mutatni szilárdan, és alakítgatni a gondolkodásokat ezen a téren. :))
  Petőházi Mónika recently posted..A legtöbb ember átalussza az életét…My Profile


  És mi a Te véleményed?

  Az e-mail címed rejtve marad..
  A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

  CommentLuv badge

  *