Önfejlesztő bölcsesség: Mert nem az tesz gazdaggá, amit birtokolsz…

Bejegyzés nyomtatása

” Mert nem az tesz gazdaggá, amit birtokolsz, hanem aminek tiszta szívedből örülni tudsz! ”

FORRÁS:  Csapó Csilla FB oldalán olvastam

Kérlek, hogy – az alábbi hozzászólási lehetőséget kihasználva – mondd el a véleményedet a témával kapcsolatban, valamint hívd fel rá a figyelmét a téma iránt érdeklődő Facebook-os vagy Twitter-es ismerőseidnek is! Ők ezért bizonyára hálásak lesznek Neked!

Ha tetszett Neked ez a bejegyzés, HÁLÁS lennék, ha a “Tetszik” gombra kattintásoddal ezt nekünk is jeleznéd.

Eddig 9 hozzászólás


 • Jó érzés, amikor ilyenekkel van tele az életünk. • Ez is egy marhaság! Gazdaggá az tesz amit birtokolsz, aminek meg tiszta szívből örülni tudsz, az boldoggá tesz.
  Nem ártana azért az ilyen “bölcsességeken” egy kicsit gondolkodni, mert akkor rájöhetünk, hogy nem is olyan “bölcsességek”. • Kedves Géza!

  ANYAGILAG valóban az tesz gazdaggá, amit birtokolsz, de – szerencsére – a gazdagságnak vannak egyéb formái is…

  Ebben az idézetben éppen azokról van szó!
  Kajárik Béla recently posted..Önfejlesztő bölcsesség: Aki menni akar, engedjük el.My Profile • Kedves Béla!

  Az a baj a legtöbb “bölcsességgel”, hogy keverik a szezont a fazonnal. Ezek az álbölcsességek, és igen nehéz felismerni őket, mert első ránézésre úgy látszik, mintha valami fene nagy igazságot hordozna, a valóságban azonban értelmetlenek. Ezeket a “bölcsességeket” előszeretettel gyártják azok, akiknek érdekében áll, hogy ne azon keseregj, hogy milyen kevés anyagi javak állnak a rendelkezésedre, mert tulajdon képen más megfogalmazásban tied az erkölcsi győzelem.
  Onnan lehet ezeket felismerni, hogy 2 különböző dolgot állítanak. Az egyik állítás materiális, míg a másik szellemi. Szóval az almát almával, míg a körtét a körtével kell összevetni. • A gazdagság ma a birtoklás szinonimájává vált ez igaz. Mégsem hiszem, hogy mindenki számára csupán ezt jelenti. “Ötletgazdag, élménygazdag” ezek is
  létező fogalmak, és nem az anyagiakra vonatkoznak. Ha pedig sok dolog van az életedben aminek örülni tudsz, kétlem, hogy nyomorult életed lenne, bármi is az amit birtokolsz. • Köszönöm Zita ezt a “pontosítást” a gazdagság fogalmának tisztázása érdekében.
  Ez egy igen jó példa arra, hogy ahányan vagyunk annyiféle “valóságképpel” rendelkezünk, és annak megfelelő a valóságunk is, amiben élünk.
  Kajárik Béla recently posted..Önfejlesztő bölcsesség: A siker, az nem egy végcél…My Profile • Óriási tévedésben vagytok! A gazdagság mint fogalom, arra utal, hogy valamiből lényegesen több van, mint amennyi valójában szükséges. A gazdagság viszonylagos értelemben is vehető, ekkor azt értjük alatta, hogy mások vagyonát jelentékenyen meghaladja. A gazdagság nem ma vált a birtoklás szinonimájává, hanem éppen ellenkezőleg,az anyagi értelmű gazdagságot terjesztették ki más fogalmakra is. Ezt nevezik hasonlatnak. Mint már mondottam, ezek az összehasonlítások azért sántítanak, mert egy mérhetőt hasonlítanak, egy nem mérhető dologhoz. Az világos, hogy az anyagi javak mérhetőek. Az öröm nem mérhető egzakt módon, ergo nem is lehet különbséget tenni két ember között a tekintetben, hogy ez gazdag vagy nem. Mégis, mekkora öröm tesz gazdaggá? Ez a “bölcsesség” tipikus példája annak, amikor a materializmust keverik az idealizmussal. Azt a mondást mindenki ismeri hogy, a pénz nem boldogít. Erről rengeteget vitatkoztak már, sőt tudományos kutatásokat is végeztek ebben a témában. Nos elárulom, hogy feleslegesen, mert ez is pontosan olyan “bölcsesség” mint amiről itt most szó van. Ezt bár melyik pszichológus is alá tudja támasztani. A pénz egy általános csereeszköz, tehát bár mivel helyettesíthető, pl.: mozdony, fogkefe, trafóház. Ha ezeket behelyettesítjük az előző mondatba, akkor ezt kapjuk: a mozdony nem boldogít, a fogkefe nem boldogít, vagy a trafóház nem boldogít. Ugye milyen frappánsak?
  Visszatérve az eredeti mondathoz, az első része: Mert nem az tesz gazdaggá, amit birtokolsz, az kifejezetten materiális dologra utal, nevezetesen az általad birtokolt anyagi javakra utal, míg a mondat másik fele: hanem aminek tiszta szívedből örülni tudsz, ez kifejezetten egyfajta pszichikai állapotra utal. Arról már nem is beszélve, hogy a pszichikai állapot nem tartós, hanem a lelki folyamatokkal együtt változik, míg az anyagi javakat azért konstansnak lehet tekinteni.
  A valóság amiben élünk, az mindenki számára adott, legfeljebb nem fogadjuk el, és ezért létrehozunk egy “saját” valóságot, csak nem biztos, hogy ez “gazdaggá” tesz.
  Egyébként ezeket azért írom, mert pont Béla az, aki szintén arról ír, hogy vannak tévhitek amiket nem árt tudni, és nem mindig mások által tett kinyilatkoztatások szerint kell a dolgokat látni. Néha az ember bele eshet a saját csapdájába is. • ” Néha az ember bele eshet a saját csapdájába is.” • Most látom, hogy van egy “A pénz nem boldogít” cikk is. Az előző hozzászólásom oda is illik.


  És mi a Te véleményed?

  Az e-mail címed rejtve marad..
  A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

  CommentLuv badge

  *