Miért nincs értelme folyton aggódni?

Bejegyzés nyomtatása

Hihetetlen – de igaz – statisztikai adatok !

Mindenki ugyanannyi idővel rendelkezik minden nap. Valamennyiünknek egyformán 24 órája… ezernégyszáz-negyven (1440) perce van naponta. Mivel az időnk annyira értékes kincs, miért van az, hogy olyan sok időt töltünk el aggódással?

A jövő miatti aggodalom, többek számára szinte kedvenc hobbivá kezd válni mostanában. Azt hiszem, ha egy örök életre szóló szerződésünk lenne, akkor ez nem jelentene különösebb problémát. A helyzet viszont az, hogy csak egyszer és most élünk!

Lehet, hogy most többen arra gondolnak, hogy “De jó dolgom van nekem, mivel most nincs semmi aggodalomra való okom.”

De ez nem igaz. Nekem is van bőven aggódni valóm. Csakhogy én úgy döntöttem, hogy nem fogok aggódni, és azt javaslom Önnek is, engem követve határozza el, hogy ennek a cikknek az elolvasása után, egyetlen egy percet sem fog naponta ebből az ezernégyszáz-negyven percből aggódásra fordítani.

Hogy világos legyen a dolog, nincs olyan helyzet, amit aggodalommal tovább ne lehetne még súlyosbítani.

Az aggodalom soha sem old meg semmit sem.

Nem is előzhető meg vele semmi sem. Nem alkalmazható gyógyszerként semmire sem. Csupán egy célt szolgál… tovább ront a helyzeten.

Hogyan van ez?

Nos, ez nagyon egyszerű. Amikor valaki egy dolog miatt aggódik, ezzel egyidőben nem képes a megoldásra koncentrálni. Mindenki vegye figyelembe, hogy az emberi agy nem képes egyidejűleg két dologra összpontosítani… vagy a jelenlegi eseményre figyel, és aggódik, vagy a megoldáson gondolkodik. A döntés mindenkinek a kezében van.

James KURTZ mondta:

“Ha aggódunk, akkor nem bízunk semmiben; ha bízunk valamiben, akkor nem aggódunk. Az aggodalom nem képes megóvni bennünket a holnapi szomorúságtól, de meg tud fosztani minket a mai nap élvezetétől.”

Ha eddig valaki, vagy valami miatt aggódtunk, akkor az aggodalmunkról elterelhettük a figyelmünket egy – azzal ellentétes – számunkra kellemes érzést kiváltó gondolatra. A világmindenségben mindennek megvan az ellentéte, így az aggodalomnak is.

Aggódhat például az ember azért, mert nincs elegendő ideje arra, hogy aznap elvégezzen egy fontos munkát. Az igazság az, hogy mindenkinek van lehetősége elegendő időre, ha cserébe hajlandó más teendőjéről lemondani.

Még a legelfoglaltabb személy – beleértve saját magunkat is – képes időt szakítani arra, hogy elmenjen a belvárosban lévő LOTTO-zóba beváltani a nyertes szelvényét. Valamilyen másik teendőnkről inkább lemondunk azért, hogy időnk legyen felvenni a nyereményösszeget.

Amikor valamilyen aggodalom köti le a figyelmünket, keressünk magunknak egy azzal ellentétes hatású gondolatot és irányítsuk arra a gondolatainkat. Senki sem ússza meg a problémákat; mivel azok a mindennapi élet velejárói.

Most pedig nézzük meg, hogy mennyi IDŐT pocsékolunk el a fölösleges dolgok miatti aggodalmunkra. Néhány évvel ezelőtti – de ma is érvényes – adatokat teszek most közzé, amelyek szerzője Denis WAITLEY, a világhírű személyiségfejlesztő szaktekintély.

aggodalom-ok

Összegzésként elmondható, hogy az emberek értékes idejét elrabló, lelki fájdalmat, gyötrődést okozó aggodalmának 92 %-a, az esetek túlnyomó többségében fölösleges!

Emlékezzünk csak Dr. Kurtz szavaira:
“Az aggódás megfoszt bennünket a mai nap élvezetétől.”

Nem érdemes aggódni, inkább élvezzük az életet!

FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban
az esetben, ha szerzőként feltünteti a nevemet!
Kajárik Béla

Eddig 17 hozzászólás


 • Nekem is volt rengeteg problémám ami soha nem következett be. Szerintem, ha már mindenáron aggódni akarunk, menjünk el az utolsó pontig, és nézzünk szembe a legrosszabbal. Amikor szembesülünk a helyzettel, látni fogjuk, hogy nevetséges végkövetkeztetést vontunk le. Ezért egy szemvillanás alatt tova fog tűnni aggódásunk tárgya. Ha így cselekszünk, problémáink köddé válnak. • Soha ne aggódjatok! Amíg el nem jön a legrosszabb, addig is örülj az életnek. Aggódni ráérsz azután is.

  Üdv: Pali. • Ezt is megszoktuk. Hogy aggódunk. Ám ha tudunk róla,szintén fegyelemmel,akarattal (és szerintem helyes önértékeléssel)- átgyúrhatjuk az aggódást kellemesebb érzetté. Nekem például majd mindig segít,ha aktívan elkezdek valamit csinálni,tenni-venni (séta,levegőzés,jó könyv,tánc,beszélgetés,zenehallgatás,vagy akár egy mély,nagy alvás! stb)-közben legtöbbször sikerül is elengednem a fölösleges gyötrődést. Persze ez nem volt mindig így! Pár évvel ezelőtt még képes voltam olykor szinte betegre aggódnom magam-és utólag kiderült-fölöslegesen!! Mára ez időben jelentősen lerövidült,intenzitásban erősen csökkent,és kevesebb energiát emészt fel. Mégiscsak jobb ez így!!  🙂 • Szia Mónika!
  Szerencsésnek érezheted magad, hogy sikerült rátalálnod azokra a valóban eredményes “technikákra” amelyek segítségével könnyedén ki tudod magad a – többnyire felesleges – aggodalom miatt keletkezett “érzelmi gödrökből”. A helyzet az, hogy ma még csak kevesen mondhatják ezt el önmagukról! • Az aggódás mértéke talán egy kicsit személyiségfüggő dolog is.
  Az én jelenlegi főnököm notórius “aggódó” és sajnos legtöbbször feleslegesen teszi ezt, hisz a dolgok a saját ütemükben maguktól is rendeződnek.
  Őt például soha senki nem tudja meggyőzni arról, hogy ne aggódja túl a dolgokat!
  Sajnos az Ő személyiségében ezzel egyidejűleg rengeteg más elferdülés is van! • Szia Zsuzsa!

  Volna egy javaslatom a főnököd “felvilágosítására” az aggódás káros szokásának haszontalanságát illetően. Igyekezz vele megismertetni az alábbi  mondást:

  “Én még nem találkoztam olyan – az életével megelégedett – személlyel, akinek sikerült volna jómódúra óvatoskodnia, rettegnie és aggódnia magát.” (Kajárik Béla)

  Remélhetőleg ez ösztönzően fog rá hatni, hogy átértékelje a ma már nyilvánvalóan elavult és téves hiedelmeit… • Ez nagyon érdekes, és hihetetlen!! 🙂 Én is ezt a kincset adtam át a főnökömnek úgy jó két hónappal ezelőtt, aki igen megörült neki, és haza is vitte megmutatni a családjának. 🙂 Én pedig sok hasonló idézettel együtt kiragasztottam a falra. :))Tényleg nagyon hatásos!! • Az aggódás az egyszerűen idő és energia pocsékolás.Elveszi az időnket más fontos dolgoktól, és aggódva nem lehet a problémákat megoldani.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 5 részMy Profile • A környezetemben is mindenki aggódik valami miatt, és csodálkoznak, hogy én ezt nem teszem.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Savasító ételek!My Profile • Mária az én környezetemben is sokan aggódnak,ők nem tudják azt amit mi tudunk,hogy aggódni felesleges idő pocsékolás,és gondolkodás módot kell változtatni.:D • Én már nem is vagyok hajlandó aggódni.;) Hosszú idő alatt jutottam el idáig, de már ez önmagában nagy nyereség!! 🙂
  Javaslom, aki sokat szorong, és “eszi magát”, kezdjen el itt, Béla honlapján olvasgatni, biztos hogy talál olyan tréninget, amivel a negatív érzelmeit kordában tudja majd tartani. 🙂
  Petőházi Mónika recently posted..Kinek kell célMy Profile • Köszönöm Móni, hogy a honlapomat erre a célra is másoknak jó szívvel ajánlod! • Igazad van Móni én is javaslom Béla oldalát sokaknak. Ma is megadtam az elérhetőséget egy hagyományos MLM -el foglalkozónak.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Savasító ételek!My Profile • Mária, remélem a hagyományos mlm ező ismerőseid észreveszik ezt a nagyszerű dolgot, amit Béla tanít. 🙂
  Petőházi Mónika recently posted..Kinek kell célMy Profile • Mónika, nagyon tetszik, amit a főnököddel való dologról írtál. Azért ez bőven nem a szokványos hozzáállás,őszinte elismerésem érte! • Köszönöm, Zita, és tudod érdekes dolog, sokan azon aggódunk(nak) mit szól ez, mit szól az….pedig még örömet is okozhatunk az új szemléletmód megmutatásával. Mit veszthetünk ma?
  Petőházi Mónika recently posted..Kinek kell célMy Profile • A hagyományos MLM ezők sokszor nem veszik észre magukat. Nem arra biztatom őket, hogy aggódjanak, viszont egy kicsit gondolkodhatnának.


  És mi a Te véleményed?

  Az e-mail címed rejtve marad..
  A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

  CommentLuv badge

  *