Milyen a Vonzó Marketing?

Bejegyzés nyomtatása

A marketing szó újabbnál újabb összetételével alkotott fogalmakkal van módunk folyamatosan megismerkedni (blog marketing, e-mail marketing, kapcsolati marketing, ajánló marketing, közösségi marketing, stb.). A sorban mostanában gyakran – legalábbis az MLM “szakmában” – a következő kifejezés szokott felbukkanni: Vonzó Marketing.

Hát ez, meg micsoda? Merül fel a kérdés.

Véleményem szerint, napjaink leghatékonyabb értékesítési módszerének sikerült ezt a találó nevet adni.

Gondolkozzunk el csak egy kicsit azon, hogy mennyit változtak az életkörülményeink az elmúlt 15 évben…

Az internetnek köszönhetően valódi információ szökőárral találjuk magunkat szemben. A marketing üzenetek zsibvásári zajából, illetve végtelen választékából – és kéretlen “lim-lom” e-mail áradatából – rendkívül nehéz kiszűrnünk a számunkra legjobban megfelelő ajánlatot.

Ma már olyan vállalatok jönnek létre, melyek arra szakosodnak, hogy minket vásárlókat, mérhető adatokká változtassanak át, feltérképezzék és nyomonkövessék a fogyasztási szokásainkat, kategóriákba sorolják a bennünket érdeklő témaköröket, és mindet arra használják, hogy egész nap számtalan, részünkre kidolgozott, személyes ajánlattal bombázzák a számítógépünk képernyőjét.

Új szokásokat kezdünk kialakítani a minél gyorsabb és hiteles tájékozódásunk érdekében. A TV kezd háttérbe szorulni az internettel szemben, hiszen a tájékozódáson és szórakozáson kívül, ma már az ügyintézéseink egyre növekvő hányadát is az internet segítségével végezzük.

Teljes szakmák, termékek, szolgáltatások látnak napvilágot azzal a céllal, hogy segítségünkre legyenek a ránk zúduló információdömpinggel való küzdelemben. Gondoljunk csak a különféle kémelhárító programokra, felugró ablak reklám blokkolókra, SPAM szűrő szolgáltatásokra.

A jogalkotás is – természetesen meglehetős hátránnyal az események után kullogva – igyekszik könnyíteni a helyzetünkön. Legújabb kezdeményezésük például, a 2008 szeptemberében életbelépett SPAM törvény.

Az emberek arra kényszerülnek, hogy hatékony saját önvédelmi eszköz- és módszertárral vértezzék fel magukat, a pénztárcájukat veszélyeztető, egyre agresszívebb próbálkozások ellen.

Arra lehetünk figyelmesek, hogy egyre kevesebben fogadják szimpátiával a különféle hideghívási megközelítésmódokat, sőt a személyes értékesítési formákkal szemben is, többek részéről növekvő ellenérzést tapasztalhatunk.

Mindezek ellenére az internet valamennyiünk számára a lehetőségeknek egy egészen új tárházát nyitotta meg. Gyakorlatilag módunkban áll újra alkotnunk az életünket, és egy egyszerű gondolatból, néhány tízezer forint árán akár egy vagyont érő vállalkozást is útjára indíthatunk.

Nyilvánvaló, hogy ez egy olyan trend, aminek az előnyeit Te is szeretnéd kihasználni, egyébként most nem olvasnád ezeket a sorokat.

Sajnálatos a dologban az, hogy napjainkban a saját otthonról végezhető vállalkozását indító személyek mintegy 95 %-a belebukik a próbálkozásába. A magyarázat viszonylag egyszerű: Nem voltak képesek megszerezni a mai kemény piaci körülményekkel való megküzdéshez nélkülözhetetlen tudást és szakmai tapasztalatot.

A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy mai körülményeink között a sikeres piaci szereplés kulcsát az alábbi mondattal lehet legjobban jellemezni:

Ha bárkinek bármit is szeretnénk ma eladni, meg kell találnunk a módját annak, hogy egy régen várt kedves vendégként, bebocsátást nyerjünk az illető gondolatvilágába, ahelyett, hogy csupán egy nemkívánatos személynek minősítsen bennünket.

Ez fogja ugyanis képezni a NYERŐ RECEPTET a jövő sikeres MLM-ezői számára.

Az MLM vállalkozásunk felépítéséhez kétféle módszer közül választhatunk:

1.) Egyszerűen csak megyünk előre, és bízva a nagy számok törvényében, addig folytatjuk az emberekkel való ismerkedésünket, amíg a régi jelöltkutató módszereinket alkalmazva nem sikerül egy eladást kierőszakolnunk. Ez az a módszer, amit jelenleg az MLM-ezők mintegy 95 %-a alkalmaz…

vagy

2.) Olyan módon pozícionáljuk magunkat a reménybeli ügyfeleink körében, hogy azok könnyedén ránk találjanak, és megkereshessenek bennünket, ha éppen úgy tartja kedvük.

Hát, ezt nevezik Vonzó Marketingnek!

Nyilvánvaló, hogy a 2. megoldásnak van igazán jövője. A lényeg azon van, hogy ki kit talál meg elsőként.

Az első esetben a jelöltkutató üldözte a reménybeli vásárlójelöltet. A másodikban pedig a vásárlójelölt veszi üldözőbe az értékesíteni kívánó MLM-ezőt. Ami azt jeleni, hogy ebben a helyzetben az MLM-ezőt az illető már egy szakértőnek tekinti, aki egyúttal az ezzel a szereppel együtt járó bizalmi tőkének is a birtokosa lesz.

A korábbi állapotokhoz képes szerepcsere történik, vagyis: “Az üldöző személyből üldözött lett!”

Mihelyt a jelöltünk gondolatvilágába bebocsátást nyertünk, gyakorlatilag felkérést kapunk a termékeink értékesítésére. És ekkor leomlanak előttünk a korábban áthághatatlannak tűnő védőfalak és többé már szó sem esik a hagyományos értelemben vett eladásról…

Egy olyan helyzetet sikerül ekkor kialakítanunk, amelyben szakértő tanácsadónak tekintenek bennünket, akinek a tapasztalatában és javaslataiban feltétel nélkül megbíznak. A bizalom légköre hatja át a beszélgetésünket, és az értékesítés könnyedén, minden erőfeszítéstől mentesen, szinte észrevétlenül lezajlik.

Ezt a helyzetet érdemes a ma sikerre áhítozó MLM-ezőnek megteremtenie, ha a hangját szeretné hallatni a piaci zsivajban.

Hogyan tudjuk mindezt létrehozni? Nos, egy következő alkalommal ezt a témát is részletesen szeretném majd bemutatni.

FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban
az esetben, ha szerzőként feltünteti a nevemet!
Kajárik Béla

Eddig 13 hozzászólás


 • Teljes mértékben egyetértek a leírtakkal.
  Szerencsére nekem az 1. változat kimaradt,  és rögtön a 2.megoldás adatott meg a munkám során. • Igen, én is egyetértek vele!
  Bár csak előbb hallottam volna Kajárik Úrról!! • Kedves László!
  Én is örülök, hogy ránk találtál és remélem, hogy sikerül a megfelelő információkkal gyarapítani az ismereteidet az MLM vállalkozásod eredményesebbé tétele érdekében.
  Kajárik Béla recently posted..Pénzügyi IQ bölcsesség- A pénz nem boldogít!My Profile • Szerintem ezt sem véletlen jelzed az Oktatás Alapú Marketingnél. Hiszen itt már szó van arról a módszerről amivel nem i hajkurásszuk a jelöltjeinket, hanem értéket teremtve, adva, megtalálnak minket.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről!My Profile • A vonzó marketing számomra is vonzóbb.Nekem még sokat kell tanulnom,hogy ki tudjak bontakozni meglegyen az a tudás amivel ellehet indulni. 😀 • Valójában a vonzó marketinggel lehet ma már csak tartós sikereket elérni. Az emberek lassanként hajlandóak ennek az árát is megfizetni, a nagy áruház láncokkal szembe. Az is igaz, hogy amit mi nyújtunk arra Ők képtelenek is. De a vonzó marketing a kiskereskedelemben, és egyéb szolgáltatásban is fontos.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 3 részMy Profile • Fontos is, meg sokkal kellemesebb tevékenység. És mi sem vagyunk saját magunk ellenségei!! 🙂
  Petőházi Mónika recently posted..MASLOW-féle szükséglet piramisMy Profile • Igazad van Móni sem magunk, sem mások ellenségei nem vagyunk. A nyomulással csak eltaszítjuk az embereket. Ezt most már kezdik többen érzékelni a szakmánkban is.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 3 részMy Profile • Ha már megvannak a megfelelő alapok akkor már tényleg a jelöltkutatót fogja a vásárlójelölt keresni.Megfelelően elmondjuk tudásunkat szakértőnek fognak tartani minket,és persze ezért tanulunk,hogy ezt megtegyük az emberek jobb életéért. 😀 • A megfelelő tanulással azt is megtanuljuk, hogy odafigyeljünk teljes figyelmünkkel a másikra, és ne rögtön a megoldást kínáljuk, és ne is fárasszuk le információval, mert megijed és elmenekül.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 3 részMy Profile • A Vonzó marketing nagyon vonzó lehetőségeket kínál ha tudnak az emberek benne dolgozni.Csak kitartás kell és megfelelő hit!Hinni kell magunkba és amit csinálunk! • Kedves Béla!

  Azt hiszem sokan nem is érzik még, hogy mennyire húsba vágó problémáról írsz ebben a cikkben. Sajnos valóban még mindig a “nyomulós marketing” a menő. Pontosan ez az én véleményem is, hogy az ügyfélnek kell keresnie minket, akkor lehet hatékony marketinget végezni és ehhez ezt kell elérnünk, hogy ne támadjuk le a vevőt, ügyfelet, hanem ő találjon ránk. Nagyon kíváncsi vagyok milyen módszert ajánlasz ehhez. Gratulálok az írásaidhoz, nagyon jók és főleg hasznosak!

  Üdv: Tarr Sándor • Kedves Sándor!
  Köszönöm a gratulációt és a megerősítést részedről, hogy a “vonzó” marketingnek van igazán jövője.
  Ehhez viszont szükséges megtanulni az internetes kommunikációs eszközök és módszerek profi módon v aló használatát.
  Üdvözöllek a hozzászólóink körében és remélem, hogy véleményed közzétételével gyarapítani fogod majd a közös tudástárunkat.

  Üdv:
  Béla
  Kajárik Béla recently posted..Önfejlesztő bölcsesség: A legkreatívabb dolog, amit csinálhatsz…My Profile


  És mi a Te véleményed?

  Az e-mail címed rejtve marad..
  A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

  CommentLuv badge

  *