Mit kérsz enni, kisfiam?

Bejegyzés nyomtatása

Gyermekeit egyedül nevelő anya beszélgetése csemetéivel arról, hogy mi legyen a napi  “kamu kaja” menü…

– Én vizet akarok, anya. Legfeljebb a vízhez egy kis marhahúst, sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket, magyarul E450-es adalékot, nem húseredetű fehérjét és emulgeátort – de karragén, guargumi és xantángyanta ki ne maradjon belőle!

– Egyszóval te Tesco PÁRIZSIT kérsz.

– Úgy van, anyukám. És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből, kis ízjavítóból, sikérből, antioxidánsból, tejporból, cellulázenzimből, a savanyúságot szabályozó kálium-acetátból és citromsavból, emulgeálószerből és kalcium-szulfátból álló KENYERET.

– Győri rozsosat?

– Igen, egy kis vízzel hidrogénezett/átészterezett növényi olajat, amelyben persze van só, emulgeálószer, kálium-szorbát.

– Már kenem is a Delma MARGARINT, fiam.

– Nekem viszont, anya, ma jobban esne egy kis sertéshúsban és vízben elkevert húspép, bőrke, karragén, polifoszfát, szójafehérje, nátrium-laktát, étkezési keményítő, pirofoszfát, antioxidáns és Na-nitrit.

– Akkor te a Zalahús műbeles VIRSLIJÉT kapod fiam.
Hozzá természetesen tartrazinnal, kinlinnel, amaranttal, indigókarminnal színezett természetes aromával, nátrium-benzoáttal, sóval, mustármaggal, cukorral és ecettel dúsított vizet.

– Magától értetődik, Globus MUSTÁR nélkül a virsli mit sem ér, anyukám.

– Isztok-e hozzá, gyerekek, vízben feloldott izocukrot, Na-ciklamátot, aszpartámot, aceszulfátot, szacharint, aszkorbinsavat, nátrium-benzoátot és fenilalanint?

Vitamor SZÖRPÖT? Igeeeen!

– Ebédre viszont kaptok egy kis búzalisztet, kukoricakeményítőt, hidrogénezett növényi zsírt, ízfokozót, lehetőleg E631-est és E627-est, nátriumglutamátot, módosított keményítőt, állati eredetű zsírt, élesztőport, szárított tyúkhúst és E 150-es színezéket.

Maggi SZÁRNYAS KRÉMLEVES lesz brokkolival! Hurrá! S utána?

– Utána pedig búzalisztet paradicsomsűrítménnyel, sajttal, ananásszal, vízzel, növényi olajjal, nátrium-nitrittel tartósított főtt sonkával, búzakeményítővel, cukorral, sóval, élesztővel és jóféle acetilezett-dikeményítővel, adipáttal.

– Hawaii!

– Bizony, bizony, gyerekek, Hawaii PIZZA lesz, dr. Oetker módra.

– Az a kedvencünk.

– Este a tévéhez pedig mit kaptok, na mit?

– Csak nem burgonyát, növényi olajat, sót, hagymaport, autolizált élesztőport, tejszínport, dextrózt, sajtport, nátrium-glutamátot, dinátrium-5-ribonukleotidokat és tapadásgátlót, vagyis szilícium-dioxidot?

– De bizony, gyerekek, úgy van, chipset. Lay’s újhagymás CHIPSET.

– S mi lesz a vacsora?

– Vacsorára pedig a két nagy gyerek eszik aszpartámmal, fenilalaninnal, K-aceszulfámmal, zselatinnal, hidroxi-propillal javított joghurtot, amelyben kalcium-foszfáttal, vízzel és cukorral fölhizlalt, egyszer már kipréselt gyümölcshús vázdarabkák vannak.

– Én is kérek őszibarackos light JOGHURTOT! Én is! Én is!

– Ne kiabálj, Lajoska. Te mást kapsz ma este. Na nézd, már itt is van egy kis kóstoló: húspép, víz, zsemlemorzsa, zsiradék, liszt, panírlé, szójagranulátum, szójakoncentrátum, keményítő, fűszerek és karamellammóniás színezék, egyszóval Kot-kot BAROMFIFASÍRT .

Ezt szegény apád is, hogy imádta…, nyugodjék békében…

FORRÁS:  Internet (ismeretlen szerző)

Neked MI erről a témáról a véleményed?

Kérlek, hogy – az alábbi hozzászólási lehetőséget kihasználva – mondd el a véleményedet a témával kapcsolatban, valamint hívd fel rá a figyelmét a téma iránt érdeklődő Facebook-os vagy Twitter-es ismerőseidnek is! Ők ezért bizonyára hálásak lesznek Neked!

Eddig 18 hozzászólás


  • Hát igen, ez az! Sokszor bizony nem tudjuk mit is eszünk, adunk enni gyermekeinknek. Remélem ezt sokan elolvassák majd, és merítenek belőle. Köszönöm Béla!



  • Hát ez igen! Ezt eszik nagyon sokan nap mint nap. Mióta kizárólag saját kertünkből állatainkból eszem rendkívül jól érzem magam.
    Ezt én is megkaptam Emilben is.



  • Ez szenzációs! Viszem is tovább a “gazdaságos” rajongóknak 😀



  • Akik ezeket a “jóságokat” árulják, egy valós népigényt elégítenek ki: “óccccsóóóó legyen, mindegy, hogy mi van benne!”
    Már a piacon is meg akart győzni a hentes, hogy vegyem meg tőle az utolsó sonkadarabot, mert az olcsóbb, mint füstölt comb.
    “Uram! 200 forinttal olcsóbb kilónként. Igen? És van benne csont? Van! A csont súlyáért is fizetnem kell kétszázzal kevesebbet? Igen! Van rajta bőrke is? Igen! Az is pénzbe kerül? Igen! És a zsír? Hát az is. Akkor melyik az olcsóbb?”

    Át vannak verve az emberek!
    Már nem nézik, mi van a csomagban, csak azt, hogy a szám, ami az árát jelöli elég kicsi-e.

    Pedig, aki a valódi, értékes cuccokat veszi, az biztos, hogy kevesebb pénzt költ, mint az ócccsóóóó cuccot tömegével vásárlók.
    És azé’ nézzé’ be az esztékába!
    Akik ott ülnek tömegével, azokkal találkozhatsz a Tescoban is, tele kocsikkal, csupa ócccsó hitványságot hazahordva!



  • És ez még nem minden a Tescos kajákról! A Tescoba vitt sampon és dezodor miatt az utam és az egyik barátom megkért, hogy vegyek neki trappista sajtot.
    Az összes levolt akciózva, mert aznap járt le a szavatosságuk. Amikor álltam a sajtos pultnál és vártam az eladót, beállt mellém egy korombeli srác. Eltűnődve nézte a rengeteg sajtot, amin rajta volt az a bizonyos leértékelt sárgacédula.
    Megjött az eladóhölgy és a mellettem álló srác megkérdezte, hogy mégis mit csinálnak ennyi sajttal, ha rajtuk marad?
    Erre az eladóhölgy:
    “Ooohhh, ne aggódj! 🙂 Este az összeset újra dátumozzuk…”
    NA ENNYIT A TESCO-RÓL!! És még van néhány rémtörténetem, de azt inkább most nem írom le. 🙂



  • Az egyik “híres” húsipari vállalat vezérigazgatójának kedvenc mondata volt, hogy:
    “húsból a bolond is tud kolbászt csinálni, de én tudok anélkül is!” Hát akadnak követői bőven.
    Nagyon köszönjük a leírtakat, én kivétel nélkül mindenkivel elolvastatnám ezt és hasonló cikkeket.



  • Péter, és nem a Tesco az egyetlen ilyen. Nem túl rég, az egyik áruházlánc üzletében, magam vittem az egyik eladóhoz zöldülőfélben levő szalonnát. Ránézett a címkére, és boldogan kijelentette, hogy jó a szavatossága. Megjegyzem nyákos- csúszós volt a csomagolóanyagon keresztül is. Brrr..
    A cikk pedig nagyon talált. Pont ezeket lehet olvasni a termékeken…….huhh elég szörnyű!! 🙂



  • Mónika, ez ellen annyit lehet tenni, hogy nem csak a címkét olvassa el az ember, hanem megválogatja azt is, hogy HOL és KITŐL vásárol élelmiszert vagy bármi más egyebet. 🙂



  • Az igazán szomorú az, hogy az úgynevezett őstermelővel is óvakodni kell. Én a magam részéről akkor vettem meg a portékályát, ha előttem evett belőle. Azért írom mindezt múlt időben mert most már a sajátunkat eszem. Azt hogyan mi módon érlelnek napokon belül a blogomban olvashatjátok. Nem rég beszéltünk erről a családomban is egy termelővel, no meg láttam is többször.



  • Ez drámai!De ez a magyar valóság.Komoly szemléletváltásra és élni akarásra lenne szükség.Bízom benne, hogy nem hiába hintjük az igét.



  • Maximálisan igazad van. A fiamék Angliában élnek már több mint egy éve. Ott a saját hazájukban Tesco alig van. Igyekeznek szemetet nem bevinni az országba. Megnézik mit vesznek meg. Inkább a kisebb, csúnyább, de egészségesebb zöldséget, gyümölcsöt veszik.Pedig rengeteg a görög, meg a lengyel kisbolt. És valójában az egészségesebb táplálkozás kifizetődőbb. Ha jól belegondolunk, nálunk is kifizetődőbb volna, hiszen a sok szemét igazán drága.



  • Hozzaszolasomat ekezet nelkul angol betukkel tudom irni, ezert elnezest kerek mindenkitol.
    Sajnos az elelmiszeripar mindent eladhat. Felhaboritonak tartom hogy olyanokkal kell megelegedni az embereknek amitol az egeszseg forog kockan. Atkell nevelnunk es segiteni az embereket, hogy miert leszunk betegek ! Tul sok a szinezek a tartsosito szer, egyszoval a kemikaliak. Az 50%-a az elelmiszereknek nem termeszetes anyagbol keszul. Nem beszelve arrol, hogy a vitaminos gyumolcsoket megsem emlitik, amik szinten hianyoznak az etrendbol es a legfontosabb epito elemeket se kapjuk meg ma mar. Egyszoval nem baly, ha a keresedelem szemetet arul es ez a gyors etelek es a civilizacio artalmai koze sorolhato. Vannak csaladok, ahol tobb esetben a penz hianyabol is, a gyors leveseket vesznek, ami igen artalmas adalekanyagokat tartalmaznak, peldaul “kinai gyors levesek”.
    Sajnos az emberek ebbol kifolyolag is jarnak orvostol orvosra, mert nem tudjak mi bajuk van. Mindent annak koszonhetnek, hogy elfogadjak azt amit az uzletek arulnak hisz azt gondoljak, hogy amit ott kapnak az fogyaszthato hisz engedely van ra, pedig nem emeri fogyasztasra alkalmasak. Az elelmiszerektol mar a gyerekek is szenvednek csak meg nem volt aki felnyissa a szemuket, hogy az elelmiszerek melegagya a belgyulladasoknak es egyenes ut a korhazhoz.



  • Én időnként elmegyek vásárolni az Aushanba. Elsősorban cicaalmot, cicaételt, és háztartási papírárut, mosószert veszek. Az élelmiszereket pedig nagyon alaposan megválogatva. Van hogy csak azért megyünk oda lányaimmal, mert kedvünk szottyan nézelődni, forgolódni a vásárolgató emberek között. Nem sietünk, és nem stresszelünk, inkább jól érezzük magunkat, és közben egy két holmi is bekerül a kosárba. Én többnyire kiskosarat választok, amit nem lehet fölösleges “szeméttel” jóól megtömni. 🙂



  • Így van, Péter!! Most vettem észre, mióta ezt a cikket olvastam, nem voltam sem Tescoban, sem semmi hasonló hyper-szuper ben. Itt egy kedves kiskereskedés melletünk, ott veszem a napi élelmiszert. 😀



  • Nekem van a saját lakóhelyemen egy igen szomorú tapasztalatom. Igaz ez nem az étellel, avval is, de a vízzel még inkább. Abban a ritka szerencsés helyzetben vagyunk, hogy klór és minden vegyszermentes, lúgos víz folyik a csapból. Igaz viszont, hogy különösen esős időben kissé rozsdás. Nos én ezt hiába mondogatom a szomszédaimnak, ők még a csecsemőnek is cukros löttyöket vesznek, és azzal itatják őket. Pedig rajtam bizonyos jótékony változást észrevettek, ami bizony ennek a víznek volt köszönhető többek között.



  • Tegnap láttam egy nagyon érdekes filmet. Bár krimisorozat volt, a génmódosított élelmiszer volt a témája. Gondolom életből ellesett témaként. Két fontos mondat hangzott el benne. Az egyik a nagyüzemi mezőgazdaság szükségességéről, amit alá is írok, sok embernek sok kaja kell. A másik hátborzongató volt. Mivel a film arról szólt, hogy kajától meghaltak emberek, és a korboncnok vizsgálta az okokat, felmerült egy génmódosított kukoricaszem okozta probléma, ami halált okozó baktériumos fertőzést okoz az embernél. A kukoricaszem cellulózának lebontásával fehérjének kellett volna keletkezni, de ehelyett halált okozó baktérium jött létre. A nagyüzem tulajdonosa csak annyit mondott, ha 500 emberből 1 meghal, már megérte. Nem csodálkoznék azon, ha az életben is így nyilatkoznának. Tehát a GMO nem is annyira veszélytelen, és nem csak növényvédelemre használják, mint ahogy köztudott.
    Kajárikné Kovács Katalin recently posted..Változó korMy Profile



  • Az anyukáknak, nagymamáknak kellene megváltoztatni a hozzáállásukat. Mert nyilván kényelmesebb elővenni a hűtőből egy szalámit, vagy párizsit a szendvicshez, vagy szólni a gyereknek, hogy mit, hol talál a hűtőben, mint készíteni saját szendvics alapot. Zöldségkrémeket, lesütött húst, otthon sütött kenyeret, zsemlét, vagy más uzsonna süteményt. Honlapomon időnként közzéteszek egészséges recepteket, és várom mások bevált receptjeit is.
    Kajárikné Kovács Katalin recently posted..Változó korMy Profile



  • Igazad van Kati. A szülők, nagyszülők is beálltak a nagyipar szekerének a tolásába, ahelyett, hogy a csemeték és önmaguk egészségére gondolnának.
    Földiné Csúcs Mária recently posted..Amiről a kozmetikai ipar mélyen hallgatMy Profile


    És mi a Te véleményed?

    Az e-mail címed rejtve marad..
    A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

    CommentLuv badge

    *