Mitől lesz az ember Sikeres?

Bejegyzés nyomtatása

 4 óriási TÉVHIT

 1. Vágy = Motiváció
 2. Kemény munka -> Gazdagság
 3. A jóságos emberek mindig sikeresek
 4. A Tudás garancia a Boldogulásra

1.       Az élet nem arról szól, hogy mit „akar” az ember magának megszerezni…

Sokan vannak, akik összetévesztik a MOTIVÁCIÓT a VÁGY érzésével (valójában két teljesen különböző dologról van itt szó). Többen úgy tekintik a saját vágyaikat, mint egy lehetőséget az azok megvalósítására érzett motivációjuk erősségének letesztelésére.  Úgy vélik, hogy a vágynak van némi köze a motivációhoz és ezért az a siker elérésének egyik kulcsfontosságú tényezőjét alkotja.

De tényleg így van ez?

Hány embert ismerünk a környezetünkben, akik valóban hatalmas vágyakkal rendelkeznek? Hányan sóvárognak ezen vágyaik iránt már meglehetősen régóta? És mostanra hányunknak sikerült azokat megvalósítani?

 2. Nézzük akkor most meg, mi a helyzet a KEMÉNY MUNKÁVAL…

Való igaz, mindenkinek az a vágya, hogy boldog, egészséges és gazdag legyen – és szinte senkinek sem sikerül elérnie mind e három kívánságot.

Hány olyan személyt ismersz, aminek legalább kettőt sikerült már ezek közül elérnie?

Egy az USA-ban készült FELMÉRÉS szerint 100 olyan személyről, akik 25 éves korukban kezdtek el dolgozni, a nyugdíjkorhatár bekövetkeztekor a következőt lehetett megállapítani:

63 %-uk rá volt szorulva a nyugdíjára, a rokonai és barátai anyagi támogatására vagy adományokból tudott csak megélni;

29 %-uk már nem volt az élők soraiban;

3 %-uk még mindig dolgozott;

4 %-uk képes volt elegendő anyagi hátteret megteremteni a nyugdíjas éveikre; és csupán

1 %-uk lett „gazdag”!

A 40 éven keresztül folytatott munkavégzés eredményeként mindössze 5 %-uk – vagyis egyszáz (100)  személyből mindössze 5 fő – nevezhette magát anyagi területen sikeresnek.

Hány olyan személyt ismersz, aki egész életében keményen dolgozott?  Ha te kétszer olyan keményen dolgoznál, mint jelenleg – ha például naponta kétszer annyi órán keresztül tevékenykednél a munkahelyeden – tényleg sikeres lennél? (Vagy pedig elválnál a párodtól, illetve belehalnál előbb-utóbb?)

Van egyáltalán bármi köze is a kemény munkának a sikerhez?

3. Mi a helyzet a JÓINDULATÚ személyekkel?

Legyél jóságos az embertársaidhoz! – én is ezt az elvet vallom. De mi köze van a jó indulatú viselkedésnek a sikerhez?
Hány sikeres, de rosszindulatú személyt ismersz?

Észrevetted-e már, hogy a „pénznek nincsen öntudata”? A pénz egyáltalán nem törődik azzal, hogy kihez áramlik.  Ugyanez mondható el az egészségről vagy akár a bölcsességről is…

4.       A TUDÁS vajon egyenlő a sikerrel?

Napjainkban rengetegen beneveznek a különféle oklevél- és bizonyítványgyűjtő „bajnokságba”, és mi lesz ennek többnyire az eredménye?
Hány sokdiplomás munkanélkülit ismersz?


Ők hajlandók voltak megtenni mindent, amit javasoltak nekik, mégsem érték el kitűzött céljaikat. Hol hibáztak?

Bizonyára nem ismertették meg velük az alábbi bölcsességet:

„Nem az a fontos, hogy mit tudsz, hanem hogy mit csinálsz jól!”


Tudni valamit „fejben elvégezni” egyáltalán nem ugyanaz, mint azt meg is csinálni. Ez utóbbihoz megfelelő lelki edzettségi állapotra és gyakorlati tapasztalatra is szükség van. Csupán az elméleti tudás édeskevés…

Mi hiányzik akkor az évezredek óta jól ismert egyenletből?

„Ha valamire nagyon vágysz, ha  hajlandó vagy érte keményen dolgozni, és egy klassz fickó vagy, akkor azt megszerezheted.”

Lehet, hogy mindezeknek a feltételeknek semmi köze sincs a sikerhez? Előfordulhat, hogy a siker valójában egészen más tényezőktől függ?

A SIKER egyik meghatározása így szól:
Előrehaladás abban az irányban amerre az általunk megszerezni kívánt dolog található, a megvalósítás folyamatában való részvétel, ennek a folyamatnak a kedvelése.

A siker nem azt jelenti, hogy mindent megkapunk, amire valaha is vágytunk.

A siker titka az ÖNMOTIVÁCIÓBAN rejlik! – ebben a belső érzelmi energiaforrásban, ami erőteljes cselekvésre ösztönzi az embert.

Az önmotiváció nem más, mint a hit, a bátorság, az önbizalom, a pozitív elvárások és a kreativitás misztikus egyvelege  – a fizikai, szellemi és érzelmi energia látszólagos bősége, amely természetes módon hajt bennünket a céljaink megvalósítása irányába.

Ezt bárki önmagán is ellenőrizheti: Ha sikerül önmagunkat ELÉGGÉ motiválni… és képesek vagyunk ELÉGGÉ fenntartani ezt a motivációnkat…. Mit gondolsz, mire lehetünk képesek?

Érdemes tehát alaposan megvizsgálni, mit is jelent motiváltnak lenni!

A MOTIVÁCIÓ meghatározása így szól: Egy eredmény tudatos megvalósítása érdekében igen hatékonyan összpontosított fizikai, szellemi és érzelmi energiakeverék.
 
Az energia az, ami bennünket CSELEKVÉSRE ösztönöz:
Fizikai energia, bátorság, kezdeményezőkészség, kitartás, kreativitás.

Nézzük most meg külön-külön ezeket a tényezőket és tegyük fel önmagunknak a kérdést:

Ha képes vagyok elegendő fizikai energiát előállítani és folyamatosan kifejteni, meg tudom –e valósítani, amit el akarok érni az életben?

Ha elegendő bátorságot tudok magamban összegyűjteni?

Ha képes vagyok elegendő kezdeményezőkészségre… elegendő kitartásra…  elegendő kreativitásra szert tenni?

Mi a helyzet a KREATIVITÁSSAL – a motiváció leghatékonyabb formájával?
Ahol jelenleg állunk és aközött a pont között, ahová el akarunk jutni csupán egy sor probléma áll. Ilyen problémák, mint, hogy: Nem tudjuk, hogyan csináljunk meg valamit… Nincs rá elegendő időnk… Nincs elegendő erőforrásunk… Nincs elég pénzünk… Nem vagyunk képesek az embereket rávenni arra, hogy megtegyék azt, amire megkérjük őket…

Csupán meg kell oldani ezeket a problémákat, és miénk lesz az óhajtott siker. Elég, ha csak visszatekintünk az életünkbe, amikor sikerült egy kitűzött célunkat elérni.  Gondoljunk csak vissza egy kicsit még korábbi időszakra, mielőtt elértük volna ezt a célunkat.  Ugye, mennyire jól emlékszünk az akkori problémákra, akadályokra és kihívásokra, amelyeket sorra le kellett küzdenünk.

 Hogyan sikerült mindezt megtenni? Nyilvánvalóan megoldottunk egy sor problémát. De honnan jöttek ezek a megoldások?  A saját ötleteinkből, a kreatív gondolataink termékeiként. Amikor az ember kellő mértékben motivált, a kreativitása működésbe lép. Hirtelen szokatlan módon kezdünk el látni és csinálni egyes dolgokat, sőt másként is beszélünk róluk.

 A kreativitás nemcsak a zsenik kiváltsága. A kreatív gondolat a motivált lelkiállapot közvetlen eredménye.  Képesek vagyunk ezeket a kreatív gondolatokat tetszés szerint előállítani. Az érzelmi és a szellemi állapotunk határozza csupán meg, hogy mikor és hogyan engedjük szabadjára a képzelőerőnket.

 

“A modern világ a kreativitás és a termelékenység területén egy újabb nagy ugrás bekövetkezése előtt áll, és a stabil munkahelyet jelentő állást, a holnap gazdasági valóságában már ismeretlen fogalomként tartják majd számon.”

Fortune Magazine

Megjegyzés. A cikkben Richard Brooke hírleveleiben olvasott gondolatokat is felhasználtam.

Eddig 1 hozzászólás

  És mi a Te véleményed?

  Az e-mail címed rejtve marad..
  A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

  CommentLuv badge

  *