Robert Kiyosaki „C” négyszöge a „MI” négyszögünk!

Bejegyzés nyomtatása

Robert Kiyosaki Cash-Flow négyszög elméletének alapjai már jó néhány éve sokak számára ismertek voltak. Jóval korábban lehetett róluk hallani, mint azokat Kiyosaki a könyvében elmagyarázta. A remek szemléltető példa, amit Kiyosaki kitalált, korábban más értelmezésben volt ismert: MEI (Más Emberek Ideje) illetve MEP (Más Emberek Pénze).

A MEP fogalmát sokaknak a vásárlói közösségek (például a 90-es években már megjelentek ilyenek a hazai piacon) gyakorlatában volt alkalmuk megismerni. Ezekben a résztvevők a közös kasszába befizettek egy adott összeget, és havonta részletfizetéssel egészítették ki azt, az általuk megvásárlásra kiszemelt vagyontárgy (autó, lakás, stb.) vételárának eléréséig. Havonként egy-egy sorsolással határozták meg a „nyertest”, aki így jóval korábban hozzájuthatott az áhított vagyontárgyhoz.

A MEI fogalmát pedig az emberek többnyire a másik térfélen – az alkalmazotti oldalon – tartózkodva értették meg. Egy cégtulajdonos számára az alkalmazottak képezik a MEI-it. A fent említett két betűszóban rejlik a gazdagok titka: a hatástöbbszörözés!

Bizonyára nem kevesen vannak azok, akik hozzám hasonlóan Kiyosaki Cash-Flow négyszög könyvének a bevezetőjében elolvasott “Tanmese a csővezetékről” történetnek köszönhetően jöttek rá arra, hogy önfoglalkoztató kisvállalkozóként nem tekinthetik magukat cégtulajdonosnak. A kettő között ugyanis ÓRIÁSI KÜLÖNBSÉG van!

Erre könnyen rá lehet jönni, ha feltesszük önmagunknak a következő kérdést: Ha egy évre szabadságra mennénk, hogyan nézne ki a vállalkozásunk, amikor majd visszajövünk? Kisvállalkozóként rádöbbenhetünk, hogy mi magunk vagyunk a vállalatunk! Egy példával élve: egy személyben mi saját magunk vagyunk az éttermünk mosogató fiúja és főszakácsa. Ha abbahagyjuk a munkánkat, akkor a vállalkozásunk is leáll…  Egy cégtulajdonos azonban, megengedheti magának azt, hogy a munkahelyéről időnként hiányozzon! Amikor oda visszatér, a vállalata teljesítménye addigra akár még növekedhet is!

Több éve kering a köztudatban egy statisztika, miszerint az emberek 95 %-a 65 éves korára már vagy nincs az élők sorában, vagy anyagilag tönkre ment, vagy még mindig dolgozni kénytelen. Kiyosaki Cash-Flow négyszögének bal oldalát az alkalmazottak és az egyéni vállalkozók alkotják. Csak a lakosság  5 %-ának van módja a jobb oldalra kerülni. Ők a cégtulajdonosok és a befektetők.

Az általánosságban ismert gyakorlat szerint, az embereknek általában különféle ingatlan- és részvény befektetéseiknek köszönhetően sikerül a négyszög bal oldaláról a jobb oldalára átkerülniük.

Megjegyzendő, hogy Kiyosaki azt ajánlja, hogy először váljunk cégtulajdonossá, majd ezt követően a keletkezett nyereségünket – átkerülve a „B” négyszögbe – fektessük be.

Ugyanis, ha a jövedelmünk legalább 70 %-a nem PASSZÍV JÖVEDELEMFORRÁSBÓL származik, akkor csupán egy vakmerő szerencsejátékosnak tekinthetjük magunkat.

Rendben van, akkor most miként válhatunk MI is cégtulajdonossá?

Háromféle lehetőség közül választhatunk. Megalkothatjuk a saját rendszerünket, mint ahogyan azt tette Jeff Bezos – az Amazon.com internetes könyváruház tulajdonosa; ez azonban sok pénzt és időt igényel.

Másik lehetőségként egy franchise vállalkozás megvásárlása tűnik kivitelezhető megoldásnak.  Ebben az esetben hátrányként kell megemlíteni azt, hogy egy jelentős összeg kifizetésére lesz majd szükség.

A 3. megoldásként pedig egy MLM üzleti vállalkozás indítása merülhet fel. Kiyosaki közismerten nagy támogatója ennek a vállalkozási modellnek. De csak abban az esetben, ha egy jó oktatási rendszer is kapcsolódik hozzá. A „Cash-Flownégyszög” című könyvének 4. fejezetében részletesen leírja, hogy egy rendszernél mire kell odafigyelni, mielőtt csatlakoznánk.

Én személy szerint hiszek az MLM vállalkozói modell életképességében, hiszen ez egy valódi lehetőséget teremt az „átlagemberek” számára, hogy passzív jövedelemre tegyenek szert. Az MLM szakma mára már bizonyított! Nincsenek semmiféle kételyek arra vonatkozóan, hogy az MLM-et esetleg összetévesszék a piramisjátékokkal…

El kell azonban azt is mondani, hogy az „iparág” hírneve „nem túlságosan fényes”… Ezért viszont, egyáltalán nem érdemes azt leírni! Valóban, nincs mit szépíteni – a közzétett statisztikák alapján – a lemorzsolódási arány közel 95 %-os! De miért ne kockáztatna meg az ember egy ilyen vállalkozási lehetőséget, aminek köszönhetően kezébe veheti önmaga és családja sorsának alakítását?

Az MLM egy lehetőséget teremt a MEI-re (Más Emberek Idejének a hasznosítása). Így, alkalom adódik arra, hogy egy csapatot alkotva valamennyiünk hasznára együtt tevékenykedjünk. Módunk nyílik a HATÁSTÖBBSZÖRÖZÉS elvének alkalmazására. Együtt fejlődve és előrehaladva, az Online MLM korszak – sokak által még fel nem fedezett – előnyeit élvezve, mi is átléphetünk a „C” négyszögbe.

A „C” négyszög valójában a „MI” négyszögünk! Gyerünk, csináljuk meg!“Ez az egyik indok, ami miatt Donald Trump és én azt javasoljuk, hogy keress magadnak egy MLM vállalkozást. Abban az esetben, ha komolyan elhatároztad, hogy vállalkozó leszel, javaslom, hogy fektess be önmagadba néhány évet, és a szabadidődben tanulj meg eladni egy MLM vállalkozásban. Az a tréning, amit ennek köszönhetően kapsz, különös tekintettel a félelem és a visszautasítás kezelésére (leküzdésére) vonatkozóan egyszerűen megfizethetetlen.”

Robert Kiyosaki


FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban
az esetben, ha szerzőként feltünteti a nevemet! Kajárik Béla

Eddig 6 hozzászólás


 • Remek cikk Béla! Különösen érdemes odafigyelni Kiyosaki és Trump tanítására!
  .
  A könyv elolvasását ajánlom mindenkinek, aki a kezébe akarja venni a sorsa irányítását. Remek útmutató és “felébredhet” végre tőle az ember.
  .
  Amit egy MLM vállalkozás alatt megtanulhatunk, az egy egész életre szóló adomány, amit soha senki sem vehet el. • Amit a fejunkbe beteszunk az nem csak a mienk, mert arra torekszunk, hogy  megosszuk masokkal. Azt a tudast kapjuk meg amit az elet iskolajanak nevezek. Az olvasas alkalmaval olyan informaciokat kapunk amibol kovetkezteteseket tudunk levonni es magunkenak erezhetjuk. Ez a vallalkozas arra osztonoz engem, hogy eld a lehetoseget, hogy az elet stilusod peldamutato legyen. Andrea Zsdzsanna • Hát bizony amit Kiyosaki mond az nagyon tanulságos. Én elsősorban a termék miatt választottam a cégem, majd az oktatás miatt. Aztán hónapokkal később rátaláltam Bélának az MLM másként írására és rájöttem ha ragaszkodom a cégemhez, nekem kell a harcot a saját sikeremért megvívni. Ezt teszem most is egyfolytában. Biztos vagyok abban, hogy sikerrel járok, csak idő kérdése. • Így igaz, Mária!

  A legfontosabb az, hogy Te legyél meggyőződve arról, hogy ez a tevékenység Neked való és hozzásegít a céljaid megvalósításához, valamint képesnek tartod magad arra, hogy eredményt érj el benne!
  A többi már valóban csak idő kérdése. • Köszönöm Béla a biztatást és a megerősítést. Ezt a saját cégemtől azért nem tudom még megkapni, mert Ők még a hagyományos módszerekkel dolgoznak. Amit én úttörő módon otthagytam és tőletek tanulva és erőt merítve a saját utam járom a cégen belül. • Hidd el Mária, hogy NEM csak Te vagy egyedül ebben a helyzetben…
  A mi szponzoraink és a felettük levők is jelenleg csökönyösen kitartanak a “régimódi MLM iskola” hagyományos módszerei mellett. Azonban ma már bennünket sem “macerálnak”, mivel az eredményeinket ők is jól látják!
  És azok az ő számukra is hasznot jelentenek.


  És mi a Te véleményed?

  Az e-mail címed rejtve marad..
  A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

  CommentLuv badge

  *