Szervezetünk és elménk egészségének megőrzése a gazdasági válság alatt

Bejegyzés nyomtatása

A gazdasági válság hatásait immár több, mint egy éve a világ minden táján és életünk minden területén érezhetjük, ezért itt az ideje, hogy megvizsgáljuk menyire sikerül betartanunk az egészségtudatos életmód legfontosabb alapelveit, és megbizonyosodjunk róla, hogy az egészséges táplálkozás és a testmozgás valóban központi szerepet játszik életünkben.

A gazdaságilag nehéz időszakban a korábban megszokottnál jóval több stressz ér bennünket, amely hatással lehet családi életünkre, baráti kapcsolatainkra és az egészségünkre is. A stressz könnyen vezethet minőségileg nem megfelelő táplálkozáshoz és helytelen életmódhoz.

Amikor időszűkében vagyunk, az egészséges étkezésre és a rendszeres testmozgásra fordítandó idő gyakran háttérbe szorul nálunk és hajlamosak vagyunk inkább a gyorsételeket, vagy hosszabb munkaidőt választani.

Sajnálatos tény, hogy igen kevesen fogyasztunk valóban kiegyensúlyozott és változatos ételeket, étrendünk összeállításánál. Az egészségtudatos életmódot folytatók napi táplálkozásában azonban már fontos szerepet játszanak az étrend-kiegészítők. Mindenkinek célszerű lenne biztosítania, hogy szervezete rendszeresen hozzájuthasson minden fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz.

Az étrend-kiegészítők könnyen fogyaszthatók, és – a cimkék feliratai alapján – azzal is tisztában lehetünk, hogy az egyes tápanyagokból mennyit fogyasztottunk. Különösen hasznos ez mindazok számára, akiknek étrendje bizonyos tápanyagokat nem tartalmazhat, például a vegetáriánusoknak, vagy olyan sportolóknak, akiknek extra fehérjebevitelre van igényük, illetve , akik számára még több kalcium bevitelére van szükségük a csontjaik megerősítéséhez.

Az étrend-kiegészítők fogyasztásakor tisztában kell lennünk azzal, hogy ezek csupán kiegészítik a kiegyensúlyozott étrendet, de nem helyettesítik azt.

Vannak, akik azzal érvelnek, hogy az étrend-kiegészítőkre nincs szükség. Ők úgy vélik, hogy ha kiegyensúlyozott étrendet alakítanak ki, felesleges a kiegészítés. Az ő számukra ezek lehetnek az első termékek, amelyek kimaradnak a bevásárlókosárból a családi költségvetések megszorításai miatt.

Ha ez a helyzet, fontos, hogy kiegyensúlyozott és változatos étrendet kövessünk. Az otthon főzött étel biztosítja, hogy tápanyagokban gazdag étkezésben legyen részünk, mivel pontosan tudjuk, milyen alapanyagokat használtunk fel. A különféle saláták finom, tápláló ételek  – amennyiben időnk van elkészítésükre – megoldást jelenthetnek számunkra,  csak arra éredemes odafigyelnünk, hogy mennyi öntetet használunk.

Sokak számára meglepő lehet, hogy a mostani folyamatos, globális válság idején az étrend-kiegészítők iparága továbbra is növekszik. Az Euromonitor jelentése szerint a vitaminok és étrend-kiegészítők eladásai 2008-ban több európai országban növekedtek.

Olaszországban a teljes értékesítés 6 %-kal, míg az Egyesült Királyságban 3 %-kal nőtt 2008-ban. Az eladások Franciaországban is 4 %-kal lettek magasabbak, míg Izraelben az előző évhez képest az eladások értéke 15 %-kal nőtt!

Ezek az eredmények csak kiragadott példák az iparág erőteljes teljesítményének bizonyítékai közül és nem csak azt mutatják, hogy az étrend-kiegészítők fontosak a vásárlók számára, hanem azt is, hogy az emberek egyre tudatosabban javítják egészségüket és közérzetüket.

Az étrend-kiegészítők fogyasztása egy lépés az egyén és a család egészségének javítása és megőrzése felé.

Ma még nem kevés azon vásárlók száma akik a gyorséttermeket választják, amikor lejjebb akarják faragni az ételekkel kapcsolatos kiadásaikat, és vannak olyanok is, akik az ételeik elékészítéséhez szükséges alapanyagok nagy részét otthon állítják elő. Sokat megtakaríthatunk, ha csak a legszükségesebbeket vásároljuk meg és például a zöldségeket saját magunk termesztjük.

Végül pedig, a hogyan maradjunk egészségesek a pénzügyi válság idején is, kérdésre adandó válasz szerint érdemes tisztában kell lennünk azzal, hogy amit megeszünk, az közvetlen kapcsolatban áll az eredményességünkkel is; a jó egészségi állapotunkkal, a tiszta elménkkel, és a jó erőnléti állapotunkkal.

Akár a stresszesebb időszakokban fogyasztjuk az étrend-kiegészítőket egészségi állapunk megőrzésére, akár mindennapjainak részeként, fontos, hogy pozitív hozzáállást tanúsítsunk, mivel az is jelentős hatással van a sikerre az életünk minden területén.

FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban
az esetben, ha szerzőként feltünteti a nevemet!
Kajárik Béla

És mi a Te véleményed?

Az e-mail címed rejtve marad..
A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

CommentLuv badge

*