Milyen is egy ügyfélbarát marketinges kötetlen beszélgetés?

Bejegyzés nyomtatása

Bizonyára láttál már olyan interjút, amely magával ragadott és megfigyelted, hogy úgy a riporter, mint a riportalany nagyon élvezte az egészet.

Mi a titka egy ilyen jól sikerült beszélgetésnek?

Vajon csupán a riporter alapos előkészítő munkájának, és a kiválóan megfogalmazott „konzerv kérdéseknek” köszönhető mindez, vagy valami másról is szó van itt?

Amikor feltették a következő kérdést egy ilyen sikeres interjú készítőjének: „Ön előre kigondolt kérdéseket használt, vagy csak kötetlen beszélgetést folytatott?”

A válasz az volt, hogy „Nos, voltak előre elkészített kérdéseim, és emellett engedtem, hogy a beszélgetés hangulata magával ragadjon.”

Milyen is akkor egy ilyen „KÖTETLEN BESZÉLGETÉS”?

A lényege egy ilyen beszélgetésnek abban rejlik, hogy a riporter figyelmesen végighallgassa a beszélgetőpartnerét, amint az a kérdéseire válaszol, és ezt követően a kapott válaszok alapján fogalmazza meg a következő kérdését.

Az előre elkészített kérdések feltételével is elősegíti a riportalany természetes megnyilatkozását és egyéniségének kibontakoztatását. Ennek köszönhetően a beszélgetés igen élvezetesnek, érdekfeszítőnek és közvetlennek tűnik, mivel mindkét fél teljes mértékben jelen van, és aktívan részt vesz a természetes módon zajló párbeszédben.

Egy hasonlattal élve, olyan ez, amikor egy természeti szépségekben gazdag vidéken autózva élvezzük az elénk táruló gyönyörű táj látványát, de a valódi gyöngyszemekre akkor bukkanunk rá, amikor le-letérünk a főútról, és inkább a mellékutakat választjuk.

UGYANEZ a helyzet az Ügyfélbarát Marketing esetében is.

Gondosan előkészítjük az alapvető kérdéseinket, és átgondoljuk, hogy mikor fogjuk majd őket feltenni. Aztán pedig összevegyítjük őket a partnerünktől az előző kérdésünkre kapott válasz alapján megfogalmazandó, spontán adódó kérdéseinkkel. Ez jelenti a kötetlen beszélgetést…

Amikor is lehetőséget adunk a beszélgető partnerünknek az egyénisége kibontakoztatására, miközben gondosan figyelünk arra, hogy mikor hangzanak el a MINŐSÍTŐ KÉRDÉSEINKRE vonatkozó lényeges információkat tartalmazó válaszok.

A párbeszéd ezáltal káprázatos és érdekfeszítő lesz mindkettőnk számára, mindaddig, amíg hajlandóak vagyunk az egymásra figyelésre.

Az emberek ilyen esetben káprázatos dolgokat szoktak önmagukról nekünk elmondani, ha mi ehhez megfelelő körülményeket teremtünk a számukra. Szinte tálcán kínálnak fel nekünk minden szükséges információt ahhoz, hogy megállapíthassuk, a mi ajánlatunk valóban az általuk keresett megoldást jelenti-e a problémájukra. Nincs többé szükség arra, hogy egy bőséges információözönt zúdítsunk a jelöltünkre, és abban reménykedjünk, hogy abból valami majd csak megtetszik nekik.

Sokáig én is híve voltam ennek az „információs svédasztal” módszernek, mondván, hogy, a neki legjobban tetsző témákat majd az illető könnyen ki fogja választani.

Ma már tudom, hogy ez egy alapjaiban téves gondolkodás eredménye volt. Az információbőség – a termékválaszték bőséghez hasonlóan – elbizonytalanítja az érdeklődőket!{+}

Ha profi módon szeretnénk egy ilyen Ügyfélbarát Marketinges beszélgetést folytatni, akkor nem kell mást tennünk, mint megfelelő időben, megfelelő módon, megfelelő kérdéseket feltenni, AKTÍVAN – minden érzékszervünket használva – ODAFIGYELNI a partnerünkre, majd pedig az elhangzott válaszok figyelembevételével még jobb kérdéseket megfogalmazni.

Egyébként nem annyira nehéz egy ilyen spontán, közvetlen és érdekfeszítő beszélgetést lefolytatni a partnerünkkel, ha képesek vagyunk őrá aktívan odafigyelni, és teljes mértékben jelen lenni a beszélgetésünk folyamán.

Ne felejtsük el, hogy a jelöltünk leginkább az őt őszinte odafigyelésünkkel megajándékozó képességünket fogja majd igazán díjazni, mivel a mai rohanó világban ez valóban egy „hiánycikk”.

Az embereket ilyen módon magunkhoz vonzva, egyre több olyan személlyel kerülhetünk kapcsolatba, aki komoly érdeklődést fog tanúsítani a lehetőségünk iránt, és elősegíti majd a vállalkozásunk fellendülését.

„A kérdések a korlátlan lehetőségek tárháza bejárati ajtajának a kulcsát adják a kezedbe.”

Anthony Robbins


FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban az esetben, ha szerzőként feltünteti a nevemet! Kajárik Béla

Eddig 2 hozzászólás


 • Az ügyfélbarát marketing személyre szabott kell, hogy legyen. Az információ gyüjtésből ez kikell, hogy derüljön. Csak így tudom őket szolgálni. Ahhoz, hogy segíteni tudjak többet kell kérdezni. Reá figyelni és alázattal kell ezt tenni. • Az ügyfélbarát marketing egy “aduász” lehet az ember kezében, ha jól használja. A legkifinomultabb marketing módszer, amit ismerek és örömmel alkalmazom. 🙂
  .
  Ide is illik egy remek idézet:
  .
  “Egy üzletet lehetetlen addig elrontani, amíg a vevőt hallgatjuk.” / Larry JAMES /


  És mi a Te véleményed?

  Az e-mail címed rejtve marad..
  A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

  CommentLuv badge

  *