Az újévi fogadalomtétel sokak számára miért csupán időpocsékolás?

Bejegyzés nyomtatása

Most  Újév  napján az emberek előszeretettel foglalkoznak a jövő évre vonatkozó  fogadalmaik megfogalmazásával.  Szinte eszükbe sem jut, hogy egy évvel ezelőtt ugyanígy tettek, és nem sok minden valósult meg a tavalyi fogadalmaikból…

Ezért felmerül bennünk a jogos kérdés, hogy “Miért volt a korábbi fogadalmunk meghozatala hiábavaló, puszta időpocsékolás?”

Az ok abban keresendő, hogy: A fogadalomtételünket nem előzte meg a megfelelő felkészülés és a nélkülözhetetlen szokások kialakítása.

Tudom, ez meglehetősen merész kijelentésnek hangzik, de feltehetném azt a kérdést, hogy te, kedves olvasó már hány éve hozod meg rendszeresen az újévi fogadalmaidat, hogy aztán két-három hét elteltével (vagy bármikor) azt vedd észre, hogy már megint nem sikerül azokat betartanod?

Az a helyzet, hogy csupán az akaraterőnkre, az elszántságunkra és a kitartásunkra alapozni ebben a kérdésben, a lehető legrosszabb megoldás a céljaink elérése érdekében. Mindezek irányításában ugyanis a tudatos elménk körülbelül 2 – 4 százaléknyi szerepet játszik, már ami a mindennapi cselekvéseinket és észleléseinket illeti.

Ezért egyáltalán nem mi vagyunk a hibáztathatók!

Amikor ezt a kijelentést teszem, akkor a következőkre gondolok: A szokásainknak köszönhetően megszoktuk azt, hogy ugyanabban a fizikai állapotban maradjunk, ugyanazt a jövedelmet szerezzük meg és kitartsunk az igényeinknek megfelelő átlagos kapcsolataink mellett. A tudatalattinkban sikerült egy pénzügyi és fizikai termosztátot létrehoznunk, ami megkímél bennünket attól, hogy nap mint nap folyton azzal foglalkozzunk minként tudnánk ezeket megőrizni.

Szerinted van ennek értelme?

Gondoljunk csak a LOTTO nyertesekre. Miért van az, hogy a főnyeremény kézhezvételét követő 2 – 3 éven belül jó néhányan az összes megnyert pénzüket elvesztik, Azért, mert korábban azt szokták meg, hogy nincsen pénzük. Mivel nem változtatják meg a belső pénzügyi termosztátjukat az új anyagi helyzetüknek megfelelően, ezért aztán hamarosan vissza is térnek ezen a területen az eredeti állapotukhoz!

Ha hisszük, ha nem, mihelyt egy kép, egy szokás vagy egy hiedelem rögzül a tudatalattinkban, attól a pillanattól kezdve automatikusan elkezdjük keresni azokat a helyzeteket, amelyek megfelelnek ennek a “belső képünknek”.

Tehát, ha valakinek nem tetszik a kapott eredmény amit akár a fizikai állapotában, a jövedelmében vagy a kapcsolataiban tapasztal, akkor nincs más megoldás, mint hogy megszüntesse mindazokat a szokásait, amelyek okozzák azokat!

Hogyan lehetséges ez? A NASA kutatási eredményei alapján a tudatalattink szokásainak megváltoztatásához az elménk átprogramozása érdekében 30 – 60 napon keresztüli folytatott kitartó gyakorlásra van szükség.

Amennyiben nem vagyunk képesek a tudatalattinkat azzal egyidőben átszoktatni egy újfajta programozásnak megfelelően, miközben arról döntünk, hogy például javítunk az egészségi állapotunkon vagy anyagi helyzetünkön, akkor igen rövid időn belül vissza fogunk térni a régi megszokott egészségi állapotunkba illetve anyagi helyzetünkbe. És ebben rejlik az oka annak, hogy az újévi fogadalmaink döntő többségét képtelenek vagyunk megtartani.

Egyszerűen arról van itt szó, hogy az agyunkban van egy igen bonyolult szerkezet, amelyik a környezetünkben képes érzékelni bármilyen változást, ami eltér a számunkra megszokottól. Eltérés esetén tehát ez a szerkezet felülbírálja az akarattal hozott döntéseinket és ránk kényszeríti a régi megrögzött szokásainknak megfelelően cselekvést. A lakásunkban működő termosztáthoz hasonló módon automatikusan érzékeli a belső hőmérséklet megváltozását, és elvégzi a szükséges módosításokat a “normális” állapotba való visszatéréshez.

Lényegében tehát ez az automata szerkezet megindokolja számunkra, hogy miért nem érdemes a testsúlycsökkentő étrendünket vagy a pénzügyi tervünket betartanunk, és arra kényszerít bennünket, hogy térjünk vissza a régi jól bevált szokásainkhoz.

Tehát egy belső párbeszéd zajlik le, ami automatikusan annak a rendszernek az eredményes működését tükrözi, amelynek az a feladata, hogy a “kényelmi zónánkon” belül tartson minket, még abban az esetben is, ha ezt nem akarjuk!

Mit jelent mindez a számunkra?

A jövedelmünk, az egészségi állapotunk és a kapcsolataink csupán a belső képünknek a megnyilvánulásai, amelyet igen mélyen magunkban őrzünk… Amennyiben külső tartós változásokra szeretnénk szert tenni, akkor mindenekelőtt ezt a belső képet kell megváltoztatnunk.

Összegzésként megállapíthatjuk, hogy ha az életünkben valóban tartós változásra vágyunk, akkor naponta 15 perces elmetréninget kell végeznünk legalább 30 – 60 napon keresztül. Minél hosszabb ideig tartanak ezek az elmetréningek, annál gyorsabban fogjuk majd látni az eredményt. A jó hír az, hogy képtelenség “agy izomlázat” kapni abban az esetben, ha netán túlságba vinnénk a gyakorlást.

A lényeg tehát a következő:

Abban az esetben, amikor érdekeltek vagyunk a sikerünkben, sok mindent megteszünk, ami számunkra megfelel. Viszont, ha ELKÖTELEZZÜK magunkat a sikerünk mellett, akkor hajlandóak vagyunk megtenni mindent, ha törik, ha szakad!

Érdemes megkeresnünk a számunkra a legalkalmasabb, az emberi teljesítmény optimalizálására szolgáló önfejlesztő tréningeket, és minden energiánkat beleadva végre is hajtani azokat.

Sok sikert kívánok a gyakorláshoz!

Örömteli, Békés, Boldog és Eredményekben Gazdag

ÚJ ÉVET kívánok!

Kajárik Béla

U.I.: Amennyiben MLM-ezel, szerezném a figyelmedbe ajánlani az alábbi cikkemet:

Év elejei alkalomkihasználó kérdések

Kérlek, hogy – az alábbi hozzászólási lehetőséget kihasználva – mondd el a véleményedet a témával kapcsolatban, valamint hívd fel rá a figyelmét a téma iránt érdeklődő Facebook-os vagy Twitter-es ismerőseidnek is! Ők ezért bizonyára hálásak lesznek Neked!

Ha tetszett Neked ez a bejegyzés, HÁLÁS lennék, ha a “Tetszik” gombra kattintásoddal ezt nekünk is jeleznéd.

FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban az esetben, ha szerzőként feltünteti a nevemet! Kajárik Béla

Eddig 39 hozzászólás


 • Komment: ez egyszerűen így van.
  Radó Hajnal recently posted..Szilveszter napja van ma… – BUÉK 2011My Profile • Köszönöm Béla, ezt a nagyszerű bejegyzést. ….sikerünkért tényleg hajlandóak vagyunk megtenni mindent, ha törik, ha szakad.:) • Bizonyíték: csak nézzük meg, milyen nehéz letenni elavult szokásainkat, berögződéseinket. Ehhez segítség az “elménk átprogramozása”, ahogy írtad, Béla.
  Petőházi Mónika recently posted..Kinek kell célMy Profile • Az erő című könyvben is találkozhatunk lényegében az “elmegyakorlattal” ott is a minden napi rutinba be kell építeni a megvalósítandó céljainkat.Ehhez kezdetekben tényleg nagy erő szükséges,hogy ezt véghez vigyük,viszont ha már kitartóak vagyunk megy ,mint a karikacsapás. 😀 • Az újévi fogadalomnak csak akkor van értelme, ha komolyan felkészülünk rá. Akkor van igazán esélye a megvalósításnak.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Savasító ételek!My Profile • Én megmondom őszintén én nem fogadtam meg semmit év végén,én a céljaimat már régebben kitűztem és ahhoz tarom magam az új évben is. 😀 • Nagyon hasznos ez a cikk, mert egyszerűen követhető módszert ad arra, hogy hogyan alakítsunk a belső képünkön, ami talán a legnehezebb, de minden változás alapja. • Zita, a fogadalomtétel témáról nálad is olvashatunk egy nagyon jó cikket, mindenkinek szeretettel ajánlom.:)
  Béláét is, Zitáét is olvassátok el, értékes útmutatókat találtok bennük. 🙂
  Petőházi Mónika recently posted..Kinek kell célMy Profile • Rendben Móni tanulmányozom Zitáét is,biztos jó cikk.Zita neked miért nincs még szívecskéd,mind a Móninak? 😀 • Újévi fogadalmak helyett inkább újabb célokat tűzök magam elé. 🙂 A célok beváltak, mert azokért érdemes dolgozni. A fogadalmat könnyen meg lehet szegni.
  Gerbovics Péter recently posted..Önfejlesztő Bölcsesség- lehet- hogy tehetségesebb vagy- mint én…My Profile • Így igaz. Én is kitűztem a céljaim, és nem az új évben, hanem már jóval előbb. És persze nem tántorít el semmi. Ha valami nem úgy sikerül ahogy elterveztem, új forgató könyvet készítek és megyek tovább előre.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Savasító ételek!My Profile • Szerintem Mária másnál is ez a helyzet,közben néha át kell alakítani a dolgainkat.”A logika képes eljuttatni minket A-tól B-be.A képzelet képes eljuttatni bárhová.”-idézet Albert Einstein • Csak hát sokan sokszor az első nehézségre feladják. Én sem voltam mindig ennyire kitartó és nekem sem volt mindig ekkora önbizalmam.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Savasító ételek!My Profile • Mária lehet,hogy több nekifutásra sikerül,a lényeg,hogy mi nem adtuk fel és itt vagyunk.Nehézségek mindig is voltak ,vannak és lesznek is jól kell kezelni őket akkor minden oké lesz. 😀 • Valószínűleg az önbizalomnak, és kitartásnak a kis magjával születünk, és a mi feladatunk, ha elhatározzuk magunkat, hogy beérleljük. 🙂
  Petőházi Mónika recently posted..Kinek kell célMy Profile • Így igaz Móni és a saját akaratunk mellett sokat jelentenek a segítő kezek, amik a fejlődésünkkor segítenek. 😀 • “Nem az számít,mennyit adunk,hanem hogy mennyi szeretettel tesszük.” -idézet Teréz anya
  A szeretet az az erő amivel mindenki rendelkezik és mindenkinek adható,ezen a honlapon a szeretet jelen van így mindenki kap belőle. 🙂 😀 🙂 • Akik hidegen akarnak emberi kapcsolatokra épülő hálózattal foglalkozni, szeretet nélkül, azok bajlódni fognak. Elsőként a saját maguk feszültségeivel, türelmetlenségével.
  Petőházi Mónika recently posted..Az milyenMy Profile • Szerintem is úgy nem sokáig tartható fenn egy hálózat Móni,főleg még aki érdekből is csinálja azt az emberek megérzik és elidegenednek ,mert taszítja őket. • Valamilyen érdek mindig munkálkodik a legjobb emberben is. Egyébként sokszor ránk fogják, belőlem akarsz meggazdagodni? Ha visszakérdezel, hogy ahol vásárol ott nem pénzzel fizet csodálkoznak a kérdésen.
  Végül is nem mindegy milyen és mekkora az úgynevezett önös érdek. Ha nagy tényleg taszít. Szerintem egy egészséges arányúnak kell az emberben lenni, mert ha nincs feláldozod magad a másikért, vagy másokért.
  Holott te önmagad vagy nem a másik ember, és az önmagad életét kell élni. Sokszor nagyrészt így is a másik életéből is élünk egy darabkát.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..keresed a bajt vagy kerülöd- Szódabikarbónával a rák ellen!My Profile • Végül is valamennyi önök érdek tényleg kell,jól fogalmaztad.Az áldozati szerep senkinek sem jó ,én sem szeretem,ezért kell erősnek lenni és a megfelelő válaszokat tudni a felmerülő kérdésekre. • Igen szeretném a saját életemet élni viszont, a család egységével egyensúlyba kell, hogy legyen a megfelelő harmóniáért,a feszültség senkire sincs jó hatással. 😀 • Örülök, hogy tetszett a cikkem lányok! Szívecském nekem is volt, de valami elállítódhatott, mert egy ideje nem működik. • Érdekes megállapítása volt nemrégiben egy német lélekbúvárnak. Sok éves kutatással, és családok viselkedésének a tanulmányozásával arra jött rá, azok a családok kiegyensúlyozottak, boldogok, és sikeresek is, amelyeknél a családon belül is megvan az egyén alkotó szabadsága.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..keresed a bajt vagy kerülöd- Szódabikarbónával a rák ellen!My Profile • Szupi volt a cikked Zita elolvastam,nagyon tettszett.Reméljük vissza jön a “szívecske “jeled,én is információt kérek mit kell tenni,hogy nekem is legyen “szívecském”? 😀 • Ezt én is elismerem,azok a családok ahol kiegyensúlyozottabb a családi légkör ott látható az egyén alkotó szabadsága .Ilyen pld. a gyermek rajzban teljesedik ki,zongorára jár,furulyázik,sportol valamit vagy apuka fest képeket,barkácsol,anyuka hímez,horgol,köt mindenki kedvére csinálhatja amit szeret. 😀 😀 😀 • Brigi és Zita!

  A “szívecskéhez” ITT kell beregisztrálni és a kapott e-mailt “le OK-zni”:
  http://comluv.com/wp-signup.php

  Ennyi az egész.

  Zita javaslom, hogy regisztrálj be még egyszer. Biztosan sikerülni fog.
  Az is lehet, hogy más e-mail címen regisztráltál be a “szívecske honlapján” , mint amit most a hozzászólásodnál használsz és ezért nem látszik Nálad…
  Béla recently posted..Önfejlesztő bölcsesség- Mindenek előtt azt kell tudniuk…My Profile • Valami változtatás lett itt, úgy tűnik. 🙂
  Petőházi Mónika recently posted..Az milyenMy Profile • Móni!
  Mire gondolsz?
  Kajárik Béla recently posted..MLM titok- Az MLM siker kulcsa…My Profile • Kedves Béla!
  Regisztráltam a “szívecskékre”elvileg,kicsit bajlódtam az angol lefordításával,azért megoldottam.Köszönöm a segítséget így egy kérdéssel kevesebb,nagyszerű… 😀 😀 😀 • Hát nem tudom mi lehet a probléma,pedig aktiváltam ami jött kód,mégsem jelent meg a “szívecském” mindjárt utána nézek. • Móni szerintem arra gondolsz úgy-e,hogy mindenki turbóra váltott és egymást segítve szépen halad mindenki előre. 😀 • Béla, Brigi, csal az történt, hogy túl későn éjjel küldtem a hozzászólást, elfáradva, és félreláttam valamit. Semmi egyéb. 🙂
  Petőházi Mónika recently posted..Az milyenMy Profile • Fogadalom ide, fogadalom oda, most mivel az egész könyv dokumentumom odavan, kezdhetem az egészet elölről, valahogy nagyon leszálltam. Nyalogatom a sebeim, ma egész nap.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Amiről a kozmetikai ipar mélyen hallgatMy Profile • Mária mi történt, elveszett az egész eddigi könyv munkád? Akkor nagyon sajnálom ,mert sok időt fordítottál rá,hogy elkészítsd.Ügyes vagy meglátod ezt gyorsabban elkészíted,mint a régit,kívánom úgy legyen. 😀 😀 • Igen elveszett több mint kétszáz oldal. A gép ma azt jelezte, hogy valami hiba van a lementett anyagba és nem engedte megnyitni, hanem törölte. Szóval egyszerűen eltűnt. Újra kell kezdenem. Kb 4-6 hónap. • Húú Mária ez elég nagy gond,sajnálom együtt érzek veled,valami ok biztos volt,hogy így kellett történni-e.Sok erőt az újra feldolgozáshoz. • Mária!

  Ha a lomáradat még nem ürítetted, előfordulhat, hogy onnan még “vissza lehet állítani” a dokumentumod tartalmát.

  Egyébként igen sajnálom, hogy ez történt Veled.

  Javaslom, hogy időnként egy PENDRIVE-ra mentsd ki az elkészült dokumentumaidat, mert így biztonságosan tárolhatod azokat.
  Kajárik Béla recently posted..A nő és a férfi is lefogyottMy Profile • Igen kedves Béla most már én is bánom, hogy nem mentettem le. Egyébként nincs a lomtárba, eltűnt. Hibát jelzett és törölte.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Amiről a kozmetikai ipar mélyen hallgatMy Profile


  És mi a Te véleményed?

  Az e-mail címed rejtve marad..
  A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

  CommentLuv badge

  *