Zongoralecke: Vagyis, négy (4) lépés a Sikerhez!

Bejegyzés nyomtatása

Egy évvel ezelőtt, éppen ezen a napon hagyott itt bennünket első, igazán nagyra becsült, távmentorom, akire örök hálával gondolok vissza, – Jim ROHN – a személyiségfejlesztő és MLM „ipar” egyik nemzetközi hírnévvel és kimagasló képességekkel rendelkező szaktekintélye. Az ő emlékére fordítottam le most az egyik hírlevelében olvasottakat. A szövegben szerepel egy bizonyos „zongoralecke” történet, amit Jim egyik emlékezetes tréningjén – még a 90-es években – „élőben” volt alkalmam az ő elmondásában meghallgatni…

Nézzük akkor most meg, hogy miben is áll ez a négy (4) lépés:

1.)    Remek ÖTLETEK összegyűjtése. Jim Rohn azt tanácsolja, hogy legyünk a jó ötletek gyűjtögetője! A mentora, az akkor huszonöt éves Jimnek azt tanította, hogy vezessen egy naplót. És ő ettől a naptól kezdve folyamatosan írta a naplójába a feljegyzéseit. „Ezeket majd az unokáimra fogom hagyni örökségként” – mondta. „Ha hallasz egy jó ötletet, ragadd azt meg és jegyezd le! Ne bízz az emlékezőtehetségedben!” – hangzik a javaslata.

Később majd, egy hideg téli napon elővehetjük a naplónkat és elolvashatjuk azokat az ötleteket, amelyek megváltoztatták az életünket, amelyekkel sikerült megúsznunk az anyagi tönkremenetelünket, amelyek megmentették a házasságunkat, azokat a gondolatokat, amelyeknek a sikerünket köszönhetjük, vagy amelyek hozzásegítettek bennünket a millióink megszerzéséhez.

Milyen remek ötletek ezek! Igazán jó érzés áttekinteni ezeket az évek során összeírt hasznos gondolatokat. Szóval érdemes a jó ötletek gyűjtőjévé válnunk, melyeket egyaránt eredménnyel használhatunk fel, úgy a vállalkozói gyakorlatunkban, a kapcsolataink építésében és a jövőnk alakításában.

2.)    A következő lépést a sikerhez a jó TERVEK elkészítése jelenti. Egy jó terv megalkotása egy napra, egy jó terv a jövőnkre, egy jó terv az egészségünk megóvására, vagy a házaséletünkre. Bárminek a felépítése olyan, mint egy családi házé, egy tervre van hozzá szüksége az embernek.

És most következzen egy igazán jó időgazdálkodásra vonatkozó kérdés: Mikor kell elkezdenünk a napunkat? A válasz: Mihelyt befejeztük azt. Egy lakóházat ugyanúgy kell felépíteni, mint az életünket. Mi lenne, ha hirtelen csak hozzákezdenénk a téglák egymásra rakásához, és valaki megkérdezné tőlünk, hogy „Mit is csinálunk most?” Ha azt mondanánk, hogy „Fogalmunk sincs róla.” bizonyára elvinnének bennünket az elmegyógyintézetbe.

Jim azt javasolja, hogy: „Nem érdemes hozzákezdeni a házunk felépítéséhez, amíg azt nem sikerült befejeznünk.” Majd felteszi a kérdést: „Lehetséges az, hogy befejezzük a házunk építését, mielőtt egyáltalán hozzá kezdtünk volna?” Hát persze, hogy butaság lenne hozzákezdeni, mielőtt végeztünk volna vele. Ez tényleg egy jó időgazdálkodási ötlet.

„Ne kezdd el a NAP-ot, amíg nem sikerült azt befejezned – legalább is  ameddig az arra készített terveddel ne készültél volna el!” – szól Jim tanácsa. Azért lehetőséget adhatsz egy kis rögtönzésre is! Hagyhatsz helyet néhány különleges stratégia számára is, de a lényeg az, hogy fejezd azt be, mielőtt hozzákezdenél!

Következzen akkor most egy kicsivel nagyobb kihívás: Ne kezdjünk hozzá a következő HÉT teendőihez, amíg azokat – fejben – be nem fejeztük! Írjuk le a megvalósítandó feladatainkat, állítsuk azokat szépen sorrendbe, és ezt követően csináljuk is meg, amit elterveztünk. A következő feladat még ennél is kissé nehezebb. Végezzük el ugyanezt a következő HÓNAP-unkra vonatkozóan is.

Végezetül itt vagy egy nagy kihívás: Ne kezdjünk hozzá egy ÉV-hez, amíg azt papíron be nem fejeztük! Nem is rossz ötlet, így az év végéhez közeledve összeülni a családunk tagjaival és kidolgozni a családunk jövő évre vonatkozó tervét, a vállalkozásunk üzleti tervét, vagy a pénzügyi tanácsadónkkal konzultálva elkészíteni a következő éves befektetéseink tervét.

Jim számára nagyon hasznosnak bizonyult a családtagjai számára megmutatnia, hogy ők hol szerepelnek a határidőnaptárában.  Ő ugyanis egy határidőnaptárba jegyezte be a vállalkozásával kapcsolatos teendőit, többek között a megtartandó tréningeket és előadásokat. Érdekességként megemlíti a hírlevelében, hogy a gyermekei többször is feltették neki a kérdést: „Apa kérünk, mutasd meg nekünk, hogy hol olvasható a mi nevünk a naptáradban?” Szóval ezt érdemes megtennünk a gyermekeink, a házastársunk és a barátaink érdekében.

3.)    Ez a lépés valóban nagy kihívást jelent. Megtanulni az IDŐNKKEL való GAZDÁLKODÁST. Időre van szükségünk egy szakmai karrier felépítéséhez, a változtatások megvalósításához, vagy egy terv kivitelezéséhez. Ha emberekkel dolgozunk együtt, akkor időt kell nekik adnunk arra, hogy tanuljanak, fejlődjenek, megváltozzanak, növekedjenek és eredményt hozzanak.

És a legfontosabb, adjunk időt saját magunknak! Időre van ahhoz szükség, hogy bármi új dolgot megtanuljunk. Idő kell ahhoz, hogy finomítsunk az életfilozófiánkon és ennek megfelelően cselekedjünk. Nagyon könnyű türelmetlennek lenni önmagunkkal szemben, de időt kell adnunk magunknak hogy rájöjjünk valamire, hogy lendületbe jöjjünk, és végül eredményt érjünk el.

Jim leírja, hogy milyen volt az, amikor kisgyermek korában megtanulta a cipőjét befűzni. Kezdetben úgy tűnt neki, hogy a végtelenségig el fog ez tartani. Végül sikerült, és nem tartott örökké! Első alkalommal rosszul kezdett hozzá. Csupán az egyik oldalon fűzte be a zsinórt a lyukakba, nem pedig mindkét sorban és keresztben.  „Hogyan javítsam ki most ezt a hibát?” – tette fel magában kétségbeesetten a kérdést. Végül azért sikerült megoldania a problémát, de az időbe került neki.

Egyik alkalommal az édesanyja elkezdte őt zongorázni tanítani. „Így kell jobb kézzel skálázni.”mondta neki. Jim, megcsinálta. És ez egészen könnyen sikerült.

Ezután így szólt hozzá az édesanyja: „Így kell bal kézzel skálázni.” Jim ezt is megcsinálta, könnyen ment számára ez a dolog.

Ekkor a következő tanácsot kapta: „Akkor most játszunk mind a két kezünkkel egyszerre!” Jim felkiáltott: „Hogyan kell ezt csinálni?” „Egyenként egészen könnyen ment… de egyszerre mind a kettővel?” Először az egyik kezét figyelte, majd azután a másikat, és végül sikerült neki. Nagyon megörült, hogy két kézzel tud már skálázni a zongorán.

Aztán az egyik napon az édesanyja a következő ötlettel állt elő: „Most akkor elkezdjük a kottát olvasni és közben mindkét kezünkkel játszani fogunk.” Jim elképedve gondolta: „Ezt lehetetlen megcsinálni!”

Aztán hozzálátott, elkezdte olvasni a kottát, figyelte mindkét kezét, először kissé belezavarodott, de végül megoldotta a feladatot. Egy kevés időbe tellett, amíg sikerült neki elsajátítania a kottaolvasást és vele egyidőben a két kézzel zongorázást.

Egyik nap pedig, az édesanyja egy még elképesztőbb javaslatot tett: „Akkor most figyelni fogjuk a hallgatóságot, közben olvassuk a kottát és mindkét kezünkkel játszani fogunk a zongorán!” Jim úgy vélte, hogy ez aztán már valóban képtelenség! Hogy lehetséges ezt megcsinálni? Azonban egyszerre csak az egyik feladatot elvégezve időt adott magának arra, hogy jól begyakorolja azt, mielőtt a következőhöz hozzákezdett volna. A végeredmény az lett, hogy Jim képes volt figyelni a hallgatóságot, olvasni a kottát és közben mindkét kezével játszani a zongorán.

Íme, a lecke, amit érdemes megtanulni: Adjunk magunknak időt és a legjobb profi lehetünk bármiben, kiválóak lehetünk a gyermeknevelésben, mesterei lehetünk az időgazdálkodásnak,  megőrizhetjük az erőforrásainkat, partnerként másokkal együttműködhetünk. A lényeg az, hogy adjunk magunknak erre időt.

4.) Az utolsó lépés következik: Tanuljunk PROBLÉMÁKAT MEGOLDANI! Üzleti problémákat, családi problémákat, anyagi problémákat, érzelmi problémákat, stb. – valamennyiünket érő kihívásokat.  Íme, egy probléma kezelésének a legjobb módszere: Tekintsük rá a fejlődésünk egyik lehetőségeként! Cseréljük le egy másikra, ha erre van szükség, módosítsunk rajta szükség esetén, szabaduljunk meg egy elavult, működésképtelen szemlélettől és váltsuk fel egy újjal!

Jim felidézi azt a számára legjobb mondatot, amit a mentorától valaha is kapott, ami így szólt: „Rohn Úr, ha ön megváltozik, minden meg fog az Ön számára változni.”

„Valóban! A szívemre vettem a dolgot, és tényleg, minél többet változtam, annál több dolog változott meg a számomra.” – mondja Jim.

Szóval, tanuljunk meg jó ötletekre szert tenni, készítsünk remek terveket, gazdálkodjunk az időnkkel és oldjunk meg problémákat. Ha ezt tesszük, olyan sikerekben lesz részünk, amilyenekre korábban még álmunkban sem mertünk gondolni!

Kérlek, hogy – az alábbi hozzászólási lehetőséget kihasználva – mondd el a véleményedet a témával kapcsolatban, valamint hívd fel rá a figyelmét a téma iránt érdeklődő Facebook-os vagy Twitter-es ismerőseidnek is! Ők ezért bizonyára hálásak lesznek Neked!

Ha tetszett Neked ez a bejegyzés, HÁLÁS lennék, ha a “Tetszik” gombra kattintásoddal ezt nekünk is jeleznéd.

FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban az esetben, ha szerzőként feltünteti a nevemet! Kajárik Béla

Eddig 13 hozzászólás


 • Köszönöm Béla,hogy lefordítottad nekünk ezt a levelet.Én is hasonló témát olvastam most.Hallgatnunk kell belsőnkre,gondolatainkra jó ötleteinkre.Meg kell tanulnunk hasznosan beosztani az időnket,ha pedig problémáink adódnak mihamarabb meg kell találnunk a megfelelő megoldást. 😀 😀 😀 • Magyarul változz és megváltozik az életed. Ezt teszem én is immáron kilencedik hónapja. Az életem kezd látványosan változni.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 5 részMy Profile • Nagyon kedves, szívmelengető és igazán tanulságos történet, köszönöm Béla! 🙂
  Radó Hajnal recently posted..Az oroszlán soha nem adja fel!My Profile • Jim Rohn-nak valóban jegyzetelésre méltó ötletei vannak. Köszönöm Béla ezt a cikket, le is mentettem magamnak. 🙂
  Gerbovics Péter recently posted..Segítség- vettem magamnak egy újabb állást!My Profile • Kedves Brigi, Hajni és Peti!
  Örülök, hogy ennyire megtetszett Nektek is Jim Rohn-nak ez a története és a vele kapcsolatos siker-tippek!
  Kajárik Béla recently posted..Vállakozói bölcsesség- Mindenen az segített át bennünket…My Profile • Ami legjobban megfogott, az, hogy már 25 éves korában volt mentora! Istenem, ha nekem lett volna…Hálás vagyok a sorsnak, hogy ma már nekem is van mentorom, és érzékelem azt a csodát, amit ez jelent egy ember életében.
  Erdei Zita recently posted..132”A szabályok bűntudatot takarnak”My Profile • Fantasztikus négy pont. És hogy a tervezés milyen fontos, nemrégiben meg kellett oldanom egy hétköznapi, de nem kis feladatot. Nem sok remény látszott. Készítettem hát egy A/4-es lapra egy szöveget, amelyben a terv mondata, és egy konkrét határidő szerepelt. Ez pár hete készült. Felragasztottam az ablakomra, és nem aggódtam miatta tovább. Két napja megoldódott a dolog, méghozzá várakozáson felül jól. 🙂 A határidő letelte előtt bőven. 🙂
  Azt a négy lépést pedig igyekszem én is követni!! 🙂
  Petőházi Mónika recently posted..Kérem a kulcsot!My Profile • Örülök Móni ,hogy így idő előtt teljesült a terved.Én is a felsorolt négy pontra összpontosítok,még az utolsó kettő alakulóban van. 😀 • Egy újjabb meg közelítést kaptam az idő beosztással és a megértéssel. • Azt hiszem ez a cikk a legjobbkor látott napvilágot, hiszen nyakunkon az új év a maga új kihívásival és igéreteivel. Sok sikert kivánok hozzá minden kedves blog írónak és olvasónak, és persze annak is akinek mindezt köszönhetjük. Üdv. Erzsike • Ezt a négy lépést én is belefoglaltam az életembe. Kissé lassan megy a kialakítása, mert én eddig ha valamit leírtam az kiesett a fejemből. Olyan volt mintha már megoldódott volna.
  Földiné Csúcs Mária recently posted..Tisztában vagy vele- mit isztok- mivel főzöl – tanulmánysorozat a vízről 5 részMy Profile • A leírtakat szem előtt tartani, de még jobb ha már a tudatalattiba rögzítette az ember. Én már evvel kelek, és evvel fekszem. A szemeim előtt látom még napközben is az elérendő céljaim. • Mária akkor már jól rögzültek a dolgok nálad,gratulálok én még azért itt nem tartok,azért alakulok. 🙂


  És mi a Te véleményed?

  Az e-mail címed rejtve marad..
  A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

  CommentLuv badge

  *